O cantitate de 22 de tone de tutun de narghilea fără acte, cu o valoare estimată de 2,9 milioane de euro, a fost descoperită într-un TIR verificat la ieşirea din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac.

TIR-ul era condus de un bulgar, iar în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră arădeni şi lucrătorii vamali au verificat remorca, descoperind tutunul ambalat în cutii.

„Din primele verificări a reieşit faptul că operaţiunea vamală necesară tranzitului bunurilor în cauză prin spaţiul comunitar nu este validă şi că există suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte transportul. În urma inventarierii, a rezultat cantitatea totală de 22.000 kg tutun pentru narghilea. De asemenea, în cadrul verificărilor efectuate, şoferul mijlocului de transport nu a putut prezenta documente care să ateste provenienţa acestora”, a informat, sâmbătă, Poliţia de Frontieră Arad.

O echipă formată din angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi reprezentanţi ai Autorităţii Vamale Române s-a deplasat la Nădlac pentru a continua cercetările.

Întreaga cantitate de tutun, estimată la o valoare de 2,9 milioane euro, a fost ridicată de autorităţi în vederea expertizării şi continuării cercetărilor.

Poliţia de Frontieră mai informează că va fi întocmit un dosar penal pentru „deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării” şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

În acest caz, autorităţile române au beneficiat de sprijinul administraţiilor vamale din Belgia şi Germania, cooperarea având loc în baza prevederilor Convenţiei Napoli II privind asistenţa reciprocă în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor vamale naţionale şi comunitare. 

Sursa: Realitatea de Arad