ALIAȚII, DECLARAȚIE LA SUMMITUL NATO: „VIITORUL UCRAINEI ESTE ÎN NATO”

Rusiei i se cere să își retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate fără acord.

În Declarația summitului aniversar al Alianței Nord-Atlantice, semnatarii transmit că Rusia rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii statelor NATO.

Sprijinul pe termen lung pentru Ucraina rămâne unul ferm.

„Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă şi integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresele concrete pe care le-a făcut Ucraina de la Summitul de la Vilnius în ceea ce priveşte reformele democratice, economice şi de securitate necesare. Pe măsură ce Ucraina continuă această activitate vitală, vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO. Reafirmăm că vom fi în măsură să extindem o invitaţie Ucrainei de a se alătura Alianţei atunci când Aliaţii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile”, notează Declarația.

De asemenea, Moscovei i se cere să îşi retragă toate forţele pe care le are în Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul lor.

Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre sunt de importanţă strategică pentru Alianţă. „Rămânem ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea lor”, se precizează în document.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Rusia şi China şi încercările lor care se consolidează reciproc de a submina şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli sunt un motiv de îngrijorare profundă”, adaugă Aliații.

China este văzută ca un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Descurajarea nucleară este descrisă ca piatră de temelie a securităţii Alianţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.