Luni, 30 septembrie 2019, se împlinesc 112 ani de când a fost inaugurat primul cinematograf stabil din Arad și unul dintre cele mai vechi din România.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, în în 30 septembrie „1907 a fost inaugurat în clădirea de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 1 cunoscută sub numele Casa (Teatrul) lui Jakob Hirschl, primul cinematograf stabil din Arad, numit Urania. Sala de spectacole a fost modificată după planurile arhitectului Ioszef Steiner, fiind adăugat un balcon. Ultimii săi proprietari din 1945, până la naţionalizarea din 1950, au fost: Eibenschutz Andrei şi Mandl Arcadie, administratori ai unei firme de organizare a spectacolelor, cu un capital social de un milion lei. Cinematograful, a funcţionat sub diferite nume până în 1967”, se mai arată pe pagina de inernet a bibliotecii din Arad.
Clădirea, care a aparținut lui Iacob Hirschl, este însă mult mai veche. A fost construită în 1817, și conform Primăriei Municipiului Arad, această”clădire trebuie socotită drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul ţării noastre”.
Sala de spectacole a găzduit trupe din toată Europa, printre care și cea dincare făcea parte Mihai Eminescu. Aici au avut loc și concerte, printre artiștii prezenți fiind Johan Strauss fiul.

Clădirea, care este monument istoric și a fost retrocedată moștenitorilor, este tot mai degradă.
Sursa foto: bibliotecaarad.ro