Arad: 12 milioane de euro, în învățământul universitar UAV Arad. Ce se face cu banii

12 milioanede euro vor fi investite în sistemul universitar din Arad. Banii au fost câștigați din fonduri europene decătre Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Prima investiție de cca 5.6 mil euro, constă în reabilitarea şi modernizarea clădirii vechi de pe strada Paul Chinezu (fosta Școala Generală nr.2) şi adăugarea unei construcţii noi. Această soluţie, unică în România, a câştigat deja locul III în anul 2018, la Anuala de arhitectură Nord-Vest. La finalizarea investiției, clădirea va avea o nouă suprafaţă utilă de aproximativ 3.200 mp care se concretizează în 4 săli de curs, 10 săli de seminar, un centru de cercetare, un laborator de informatică, două săli de lectură (între 100 şi 150 de locuri) şi cabinete pentru profesori, parcare şi, spaţii administrative.

Cel de al doilea proiect, dedicat cercetării, în valoarea de aproximativ 6 milioane de euro, are ca obiectiv realizarea unui centru de cercetare în domeniul eco-bioeconomiei sustenabile care se va afla în clădirea universității din Vladimirescu. Activitățile proiectului se concentrează pe dotarea cu aparatură specifică de laborator, ceea ce va permite consolidarea cercetării și inovării în domeniul prioritar “Bioeconomie” prin propunerea de alternative economice privind realizarea de produse regenerabile, tehnologii “eco-friendly” și nu în ultimul rând studierea influențelor climatice asupra ecosistemelor.

Rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile, consideră că aceste investiții vor avea cu siguranță un impact benefic nu doar asupra procesului de învățământ din cadrul UAV, asupra activității de cercetare, ci și asupra economiei locale.

Un alt obiectiv pentru care se fac deja demersuri pentru finanțare este (fostul sediu al BNR), clădirea de pe Bulevardul Revoluției nr.72 a cărei consolidare și reabilitare este estimată de specialiștii la cca 12 milioane de euro.

Coform recoturului universității de stat din Arad, Ramona Lile, „această clădire emblematică a Aradului, Palatul Băncii Naționale, va fi cea mai reprezentativă clădire pentru mediul academic arădean, un edificiu pe care UAV vrea să îl redea orașului, un simbol al învățământului superior de stat arădean.