Arad: 138 ani de la nașterea compozitorului Emil Monția, arădeanul care a fondat Operele din București, Cluj și Timișoara

Miercuri, 25 decembrie, se împlinesc 138 de ani de la nașterea compozitorului Emil Monția, care printre altele, a fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a Operelor din Bucureşti, Cluj și Timişoara. 

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 25 decembrie „1881 – S-a  născut la Șicula(judeţul Arad), Emil Monţia (decedat în 1965, la Şiria), compozitor şi  muzicolog pasionat pentru folclor. După 1907, s-a stabilit la Şiria, unde şi-a deschis un cabinet  avocațial. Format ca muzician la prestigiosul Conservator din Viena cu profesorii: Eusebiu Mandikovschi şi Ioan Scărlătescu, creaţiile muzicale ale lui Emil Monţia, aparţin mai multor genuri: colinzi, lieduri, cântece corale, operă. A compus lucrări pe versurile clasicilor: Mihai Eminescu, George Coşbuc şi a unor contemporani ca Octavian Goga, Lucian Blaga. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a Operelor din Bucureşti, Cluj, Timişoara. În 1970, în Conacul Bohuş din  Şiria, a fost organizată expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului, fiind  reconstituită camera lui de lucru, cu mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor  şi fotografii de familie”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.