15 tineri, printre care și o fată care acuza dureri abdominale și nu se mai putea deplasa, au fost salvați în cursul nopții de luni către marți se către echipaje SALVAMONT, ISU, jandarmi, poliție și ambulanță.

Conform SALVAMONT-SALVASPEO Arad, tinerii se rătăciseră în pădure, la cca 4 km de stațiunea Moneasa, din Munții Apuseni, pe versantul stâng al Văii Lungi sub Culmea Zelea Neagră.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, „Detașamentul de Pompieri Sebiș a intervenit, începând cu ora 23.15 minute cu1 ofițer, 7 subofițeri, 2 autospeciale cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi un echipaj și o autospecială de intervenție în mediul montan, Serviciul Salvamont – Salvaspeo al CJA, un echipaj al SAJ, stația Sebiș și un echipaj de poliție pentru salvarea unui grup de turiști din zona împădurită a stațiunii Moneasa”.

„Apelul a fost efectuat la SNAU 112 la ora 23.03. Grupul de excursioniști format din 15 persoane, adulți și copii din localitatea Sântana, a anunțat că o fată prezint probleme medicale, nu poate coborî singură, și datorită întunericului nu mai găsesc traseul de coborâre. Personalul dispeceratului ISU Arad a dat din nou dovadă de profesionalism și a reușit cu ajutorul aplicației 112, instalată pe telefoanele celor din grup o localizare exactă ușurând misiunea forțelor de intervenție din teren. Grupul de turiști a fost localizat la aproximativ 3 km de drumul principal din stațiune, într-o zonă împădurită și fără acces cu mijloace auto. După aproximativ o oră jumătate de ”marș forțat”, echipele de intervenție au găsit excursioniști. S-a făcut evaluarea medicală a fetei care prezenta simptome de apendicită, și ușoară hipotermie. A fost îmbrăcată în echipamentul de protecție a unui pompier și coborâtă pe targă, mai apoi pe dispozitivul de coborâre adus de colegii de la SALVAMONT- SALVASPEO până la ambulanță. Celelalte persoane, fără probleme medicale au fost asistate pentru a ajunge în siguranță în stațiune”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Este cea de-a 2 a acțiune de salvare a unor turiști rătăciți în pădurile din Arad în ultimele