Arad: 150 de lucrări realizate de către Salvador Dali, aduse pentru prima dată în România pentru a fi expuse la Arad 

Lucrări realizate decătre Salvador Dali sunt aduse pentru prima dată în România pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziții la Arad, a anunțat, Complexul Muzeal Arad.

Exponatele, din celebra colecție Kesauri

„Unexpected Dali!”, care are loc pentru prima dată în România, cuprinde 150 de lucrări originale ale lui Salvador Dali, care fac parte din colecția Kesauri din Franța. Este vorba despre litografii, piese din ceramică, lucrări din bronz și argint, lucrări de tapiserie. Expoziiția evidențiază aspecte majore din opera celui mai mare artist al timpurilor noastre – Salvador Dali, mai spun organizatorii.

Fotografierea este interzisă, atrag atenția organzatorii.

Curatorii expoziției sunt Vasilii KESAURI și Aleksandre KESAURI.

Biltetele costă între 10 și 25 de lei

Biletele de intrare, inclusiv la vernisaj, costă 25 lei pentru adulți și 16 lei pentru copii cu vârste între 7-17 ani, pensionari și studenți. – 16 lei
Copii sub 7 ani au acces gratuit.

Familie formată din 2 adulți va plăti 50 lei + 10 lei/copil cu vârsta cuprinsă 7-17 ani. Grup școlar, care încep de la 15 elevi, vor plăti 10 lei/ elev; iar profesorul coordonator are gratuitate.

Biletele se pot achiziționa de la casieria Muzeului de Artă în perioada 26 februarie-26 aprilie 2020 și sunt valabile pentru vizitarea întregului Muzeu de Artă Arad.

Când poate fi viziată expoziția

Expoziția „Unexpected Dali!” are loc la Muzeul de Artă din Arad, de pe str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II, în perioada 27 februarie – 26 aprilie 2020.

Vernisaj are loc miercuri 26 februarie, iar apoi muzeul este deschis de Marți – Duminică între orele 09.00-17.00.

Conform wikipedia.org, Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, s-a născut pe data de 11 mai 1904, Figueras, Spania și a murit pe data de 23 ianuarie 1989, tot Figueras. A fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.Masca lui Dali a fost folosita in La Casa de papel.

Pentru prima oară în România, la Muzeul de Artă Arad, se deschide expoziția ”Unexpected Dali”!Colecția Kesauri…

Publicată de Complexul Muzeal Arad pe Marţi, 18 februarie 2020

„Pentru a-l înțelege pe Dali, trebuie să înțelegem principiile fundamentale care au făcut din el un artist intelectual. Pictura sa, în primul rând a fost cea care a ilustrat cel mai bine teoriile și ideile sale. A fost important pentru el de a reprezenta nu numai ceea ce se vede ci și ceea ce simți sau gândești, probabil fără a realiza acest lucru. Obiectivul expoziției este acela de a ajuta publicul să vadă și să înțeleagă cum a materializat Dali viziunea sa datorită limbajului său artistic folosit în formarea imaginilor, care adesea capătă un aspect intangibil, dar în mod clar acesta este resimțit de către spectator. În ciuda a ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată. Acest puzzle și mister atrage și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali înseamnă mai mult ”a gândi”, ”a imagina” decât ”a vizualiza”, mai spun organizatorii.

Proiect expozițional organizat de Complexul Muzeal Arad, Consiliul Județean Arad, Art Expo S.I.A. Latvia.