Arad: 172 ani de când au avut loc primele acțiuni revoluționare maghiare anti-austriece la începerea Revoluției din 1848-49, din Arad. Ce s-a întâmplat

Marți, 17 martie, se împlinesc 172 ani decând la Arad au avut loc primele acțiuni revoluționare anti austriece, la începerea Revoluției din 1848-49, care în Ungaria a început cu 2 zile mai devreme, pe data de 15 martie.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 17 martie „1848 – La Arad au avut loc primele acțiuni revoluționare maghiare. În piața principală a orașului, plină de oameni, tânărul Jankai Joszef, a răspândit manifeste cu cele 12 puncte ale dorințelor națiunii maghiare. Seara pectacolul Don Cezar de Bazan programat la Teatrul municipal a fost perturbat de o demonstrație anti-austriacă inițiată de același Jankai Joszef, instalat în fruntea tineretului maghiar”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Revoluția de la 1848-49 s-a finalizat cu un compromis care i-a adus Ungariei o largă autonomie statală în cadrul Imperiului Habsburgic, ceea ce a dus apoi, în 1867 la înființarea Imperiului Austro-Ungar.