Arad: 172 de ani de la nașterea cunoscutului sciitor Ioan Slavici, care s-a născut în județul Arad

Sâmbătă, 18 ianuarie, se împlinesc 172 ani de la nașterea cunoscutului scriitor Ioan Slavici, care s-a născut în județul Arad.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 18 ianaurie „1848 – S-a născut la Şiria, scriitorul Ioan Slavici (1848-1925), ziarist, primul redactor responsabil al Tribunei din Sibiu, editor al colecţiei Hurmuzachi şi al lucrărilor lui Nicolae Bălcescu referitoare la înfăptuirile militare ale lui Mihai Viteazul. Cu o activitate politică și culturală impresionantă, membru corespondent al Academiei Române, Ioan Slavici şi-a adus o contribuţie esenţială în spiritualitatea naţională. Cuprinzătoarea sa operă literară, inspirată din medii sociale diverse, îl situează în Pantheonul literaturii române, fiind considerat astăzi, ca adevăratul părinte al genului nuvelistic românesc”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Muzeul din Șiria, care aparține de Complexul Muzeal Arad, îi poartă astăzi numele.

Conform wikipedia.org, Ioan Slavici a decedat pe data de 17 august 1925, la Crucea de Jos, Județul Putna, și este înmormântat la Schitul Brazi din oraul Panciu, județul Vrancea.

Printre operele sale se află „Fata de birău”, „Pădureanca”, „Budulea Taichii”, „Mara” sau „Moara cu noroc”.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro