Arad: 179 ani de la inaugurarea primei lucrări tehnice multifuncționale din Arad. Surprinde chiar și astăzi prin grandoarea pe care o are

Marți, 5 noiembrie, se împlinesc 179  ani de la inaugurarea celebrului Canal al Morilor din județul Arad, considerat ca fiind prima lucrare tehnică multifuncțională din județ.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 5 noiembrie „1840 – a fost inaugurat integral „Canalul Morilor – Palatinul Joszef Nador” cu o lungime de 91,9 kilometri, săpat pe malul stâng al Crişului Alb, paralel cu râul. Construcţia, începută în 1833, este prima lucrare tehnică multifuncţională din județul Arad, cu rol de protecţie contra viiturilor prin colectarea apelor externe asigurând energia necesară funcţionării a 15 mori de apă cu un total de 50 de roţi. Astăzi Canalul Morilor se poate constitui într-un veritabil muzeu tehnic”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
Conform wikipedia.org, „Canalul Morilor este un canal artificial din județul Arad, având situat pe malul stâng al Crișului Alb. Canalul pornești din Crișul Alb în dreptul localității Berindia și are un curs paralel cu râul, traversând localitățile Buteni, Bârsa, Aldești, Voivodeni și Bocsig unindu-se din nou cu Crișul Alb în drepul localitatii Vărșand, la granița cu Ungaria”.
Canalul trece prin mai multe localități, printre care Buteni, Bârsa, Aldești, Voivodeni, Bocsig sau Ineu.
Canalul a fost construit pentru alimentarea unei succesiune de mori de apă. În prezent este utilizat în principal pentru irigații cu caracter local.
Canalul Morilor se termină în zona localității Vărșand, din județul Arad, unde apa acestuia ajunge din nou în Crișul Alb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.