Arad: 1919-2019. Arad: Troiță sfințită în memoria generalului român, omorât de către anarhiști unguri, în Joia Mare, când elibera localitățile din județul Arad

O troiță în memoria unuia dintre eroii Armatei Române care a participat la eliberarea localităților din județul Arad de sub ocuparea armatei ungare a fost sfințită decătre Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului (duminică), în localitaea Joia Mare, anunță Arhiepiscopia Aradului, pe episcopiaaradului.ro.

Troița a fost ridicată de către enoriași în cinstea și pomenirea generalului Constantin Paulian, iar comemorarea a avut loc la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea localității de către ostașii români aflați sub comanda generalului, precum și de la moartea lui eroică.

Generalul Constantin Paulian s-a născut pe data de 22 martie 1873, la Craiova și a fost a fost unul dintre ofițerii superiori ai Armatei României din perioada Primului Război Mondial. La declanșarea acțiunilor militare postbelice din Transilvania, la 15 aprilie 1919, Divizia 2 Vânători din care făcea parte generalul a primit misiunea de a înainta cu coloana principală pe valea Crișului Alb și cu o coloană secundară pe valea Crișului Negru, având ca prim obiectiv atingerea aliniamentului Beiuș-Sebiș-Radna. Brigada 3 Vânători, comandată de Constantin Paulian, a fost desemnată să acționeze pe Valea Crișului Alb.

În ziua de 16 aprilie, trupele brigăzii ocupă localitătile din zona Almaș și Gurahonț. În dimineața zilei de 17 aprilie, brigada ocupă localitatea „Kokaro”, căreia Paulian dispune să i se schimbe numele în Joia Mare, fiindcă în acea zi era celebrată sărbătoarea creștină Joia Mare. In aceeași zi, sunt ocupate localitățile Buteni, Govosdia și Berindia. Următorul obiectiv îl constituia ocuparea orașului Sebiș. Pe timpul deplasării de la Buteni către Bârsa unde Regimentul 2 Vânători, se regrupase după luptele grele soldate cu eliberaera Buteniului, colonelul Constantin Paulian este prins într-o ambuscadă organizată de un grup anarhist local, condus de un anume Vass din Sebiș, fiind împușcat mortal la trecerea peste un pod.

Sursa foto: episcopiaaradului.ro