Arad: 252 de ani de la vizita pe care viitorul Împărat Iosif al Doilea a efectuat-o în cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României. „Dacă nu ar fi fost împărat la Viena, ar fi dorit să fie guardian la Maria Radna”

Sâmbătă, 25 aprilie, se împlinesc 252 de ani de la vizita pe care viitorul Împărat Iosif al Doilea a efectuat-o în cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, actuala Basilica Papală Maria Radna.

Galerie foto 1: Planul Mănăstirii Maria – Radna (1750), sursa foto: bibliotecaarad.ro

Galerie foto 2

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 25 aprilie „1768 – Prinţul moştenitor, viitorul impărat Iosif al II-lea, a intreprins o vizită la mănăstirea franciscană Maria-Radna (Lipova)”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Pagina de internet a Basilicii Papale Maria Radna scrie în istoricul mănăstirii despre importantul eveniment.

„1768 Se află în vizită la Maria Radna împăratul Josif al II-lea. Despre el se spune că ar fi fost atât de impresionat de acest loc de har, încât ar fi afirmat că dacă nu ar fi fost împărat la Viena, ar fi dorit să fie guardian la Maria Radna”, se menționează pe pagina de internet a Basilicii Papale Maria Radna.

Basilica Papală Maria Radna a fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor.
Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor și este cel mai de succes obiectiv turistic din județul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.