Arad: 71 de ani de când s-a cerut lista cu toți cei care „duceau o viaţă îmbelşugată” și „posedă rezerve de avuţii” din Arad

Joi, 18 decembrie, se împlinesc 71 ani de când comandantul Legiunii de Jandarmi din judeţul Arad a cerut o listă cu toți cei care „duceau o viaţă îmbelşugată” și „posedă rezerve de avuţii”.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 19 decembrie „1948 – Pentru limitarea poziţiilor economice dominante deţinute de exploatatori, Comandantul Legiunii de Jandarmi din judeţul Arad a solicitat structurilor din subordine întocmirea la nivelul fiecărei localităţi a unor tabele nominale cu umătoarele categorii de locuitori: moşieri, foşti moşieri expropriaţi, proprietari de ferme model, mari comercianţi, speculanţi, mari bogătaşi rentieri, capitalişti, industriaşi sau foşti industriaşi, mari proprietari de case sau blocuri şi mari proprietari de vite sau oi. Tabelele mai trebuiau să-i cuprindă pe toţi acei care posedau o situaţie materială excepţională, ale căror venituri erau produse de moşii cu instalaţii şi inventar agricol, ferme, vii, etc. În această categorie mai intrau negustorii cu câştiguri mari, speculanţii, notarii, care prin activitatea lor realizau beneficii importante, precum şi toţi aceea care erau cunoscuţi că duceau o viaţă îmbelşugată indiferent din ce surse de venituri sau acei care posedă rezerve de avuţii sub orice formă. Desigur, asemenea liste, întocmite după criterii imprecise, lăsau loc abuzurilor, cu urmări catastrofale pentru unele familii”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.