Arad: 86 de ani de la moartea lui Vasile Goldiș. Slujbă de pomenire, oficiată de către ÎPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului 

O slujbă specială a fost oficiată decătre Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului în memoria lui Vasile Goldiș, de la a cărui deces, se împlinesc, luni, 10 februarie, 86 de ani, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro.

Slujba a fost oficată în Biserica Ortodoxă din localitatea Vasile Goldiș, locul în care s-a născut corifeul Marii Uniri, iar Înaltpreasfinția Sa a evocat modul în care Vasile Goldiș a ilustrat contribuția Bisericii Ortodoxe Române la viața țării, subliniind momentul desăvârșirii unității de stat și afirmării pe plan mondial. Prof. Grec Ioan Marius, Decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative din cadrul UVVG Arad, a prezentat personalitatea lui Vasile Goldiș ca om politic, de cultură, de înaltă demnitate și activitatea merituoasă depusă în slujba Patriei.

Profesorul Horia Truță scrie, luni, pe pagina de internet a Biblitecii Județene A.D. Xenopol din Arad că pe data de 10 februarie „1934 – A murit la vârsta de 84 de ani Vasile Goldiş şi înmormântat în 12 februarie, cu funeralii naționale în cimitirul Eternitatea. Chiar dacă ar fi perceput doar ca o personalitate de seamă în desăvârşirea înfăptuirii Marii Uniri, numele lui Vasile Goldiş poate fi trecut în rândul marilor bărbaţi ai neamului. Redescoperirea lui ca mare gânditor, om politic, scriitor şi pedagog, membru onorar al Academiei Române îl ridică la calificativul, emis de Octavian Goga şi deloc exagerat, acela de Părinte al Patriei. Astăzi, întreaga operă a lui Vasile Goldiş, cuprinsă în 26 de volume, din care unele adevărate rarităţi bibliografice, se află în fondul Bibliotecii Academiei Române. Universitatea de Vest Vasile Goldiş a organizat un muzeu memorial în Palatul Românul de pe str. Vasile Goldiş nr. 6”.

Cine a fost Vasile Goldiș

Om politic, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor românilor şi membru în Marele Sfat Naţional care a înfăptuit Unirea, deputat, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Române, Vasile Goldiş s-a născut pe 25 noiembrie 1862, în satul Mocirla, în prezent satul Vasile Goldiş, diin judeţul Arad, şi a murit, într-o zi Friguroasă de iarnă, pe 10 februarie 1934, în locuinţa sa din Palatul Românul din municipiul Arad, clădire în care astăzi se aFlă sediul Muzeului Memorial Universitar “Vasile Goldiş. 2 zile mai târziu, într-o atmosferă gravă, tăcută şi plină de compasiune, zeci de mii de arădeni l-au condus pe cel mai de seamă contemporan al lor, pe ultimul drum, spre Cimitirul Eternitatea, Ziua înmormântării a Fost declarată Zi de Doliu Naţional, iar la festivităţi au participat zeci de mii de arădeni.

Mulţumită activităţii lui Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, ARADUL a devenit prima capitală a Marii Uniri.

Sursa foto: arhiepiscopiaaradului.ro