Fostul premier român, Adrian Năstase, a criticat, vineri, la Arad, vizitele neoficiale tot mai dese pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, le face în Transilvania. Năstase îl acuză pe liderul de la Budapesta că prin aceste lucruri vrea să mențină chestiunea Transilvaniei în plan internațional și alimentează unele acțiuni revizioniste.
„Am văzut că premierul Orban se plimbă foarte des prin România din nou şi bănuiesc că nu îi sunt foarte simpatic. Unii dintre dumneavoastră poate îşi aduc aminte că prin 2001, când fusese adoptată legea privind legitimaţia de maghiar, şi îi îmbrăca cu legitimaţie de maghiar pe toţi maghiarii din România, folosind conceptele, regulile dreptului internaţional, am contestat această măsură şi la OSCE şi la Consiliul Europei, am determinat modificarea legii în Ungaria. Este adevărat, domnul Orban poate şi din acest motiv a pierdut atunci alegerile”, a declarat Adrian Năstase în fața auditoriului.
Ulterior, întrebat de către mass media asupra acestor declarații, Adrian Năstase a mai declarat că „nu este nicio problemă, el (Viktor Orban – n.r.) este, din câte știu eu, premierul Ungariei, nu al României și dacă vrea să vină în România ca premier în mod normal trebuie să ia legătura cu Ministerul de Externe, merge se întâlnește cu premierul României, au activități împreună, dar nu vine, după părerea mea, absolut inadmisibil, folosind pașaportul diplomatic sau contacte locale pentru diverse acțiuni care intră în zona de jurisdicție a statului român. Asta ceea ce eu am considerat inadmisibil. (…) Depinde acum cum doresc să continue conducătorii de astăzi ai României. Miza este foarte simplă. Încercarea de a menține prezentă chestiunea Transilvaniei în plan internațional, de a alimenta comunitatea maghiarilor din România cu unele acțiuni revizioniste, ceea ce mi se pare o formulă absolut. inamicală”.
Adrian Năstase a fost vineri la Arad, unde Universitatea Aurel Vlaicu i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Năstase este profesor onorific la universiatea de stat din Arad încă din 2001.
Comisia de Laudatio a fost condusă chiar decătre ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a fost prezentă la eveniment, iar din comisie au făcut parte, printre alții, acad.prof.univ.dr. Răzvan Theodorescu.