Arad: Asocierea Astra Arad cu o companie din China, câștigătoarea licitației de 40 de rame de trenuri electrice regionale. Valoarea: până la 4,5 miliarde lei

Asocierea Astra Vagoane Călători Arad cu compania CRRC Qingdao Sifang din China a ieşit, din nou, câştigătoare la licitaţia organizată de Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) pentru achiziţia de material rulant nou, după reevaluarea ofertelor dispusă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Compania Astra Vagoane Călători Arad este deținută decătre cunoscutul om de afaceri Valer Blidar.

„În data de 05.02.2020, a fost întocmit Procesul-verbal privind evaluarea propunerii financiare. În urma clarificărilor suplimentare solicitate, conform Deciziei CNCS din noiembrie 2019, Comisia de evaluare a Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) a constatat că răspunsurile primite au condus la lămurirea întrebărilor adresate. Astfel, consecinţă a punctajului obţinut, pe primul loc s-a clasat Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, pe locul al doilea Alstom Ferroviaria S.p.A – Alstom Transport SA, iar pe locul al treilea Siemens Mobility”, spune ARF.

Conform procesului verbal, Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători a obţinut un punctaj de 89 puncte, Alstom Ferroviaria S.p.A – Alstom Transport SA – 80,66 puncte, iar Siemens Mobility – 79,64 puncte.

Potrivit ARF, urmează ca ofertantul situat pe primul loc să trimită documentele prin care demonstrează informaţiile prezentate în Documentul Unic de Achiziţie European. Termenul de răspuns la această solicitare este 14 februarie 2020.

Procesul de evaluare va continua după primirea documentelor suport actualizate pentru demonstrarea informaţiilor prezentate în documente.

ARF a lansat în luna aprilie 2019 licitaţia pentru „Achiziţie material rulant nou destinat transportului regional si suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R)”, contractul având valoarea de până la 4,5 miliarde lei. Obiectul contractului îl reprezintă achiziţia publică a 40 unităţi rame electrice regionale şi mentenanţa acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, urmând ca acestea să fie livrate în termen de 32 de luni de la semnarea contractului.

Preţul ofertat per unitate RE-R (inclusiv instruirea personalului) a fost de 23.487.400 lei în cazul CRCC, de 31.237.729 lei – Siemens Mobility şi de 32.591.786 lei – Alstom. Livrarea primei unităţi se va face în 18 luni de către Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, în 23 de luni în cazul Siemens Mobility, iar Alstom Ferroviaria S.p.A – Alstom Transport SA va livra în 24 de luni prima garnitură. Pentru livrarea întregii cantităţi, chinezii au promis un termen de 32 de luni, Siemens Mobility – 31 de luni, iar Alstom Ferroviaria S.p.A – 40 de luni.

La numărului de locuri pe scaune, cel mai bine a stat Alstom Ferroviaria S.p.A – 232, urmat de CRCC Qingdao Sifang – cu 210 şi de Siemens Mobility – cu 200 de locuri.

Chinezii au câştigat şi la capitolul costuri cu consumul de energie. Astfel, ramele CRCC Qingdao Sifang au un consum mediu de energie de 3,869 kwh/RE-R km, cele ale Alstom Ferroviaria S.p.A – 3,912 kwh/RE-R km, în timp ce garniturile produse de Siemens Mobility au un consum de 4,3015 kwh/RE-R km.

Sursa foto: arhivă, Valer Blidar (centru), Iustin Cionca, Gheorghe Falcă, la lansarea trenului privat Transcarpatica