Arad: Atenționare pentru arădenii care își rezervă locurile de parcare prin metode ilegale sau pun flori pe trotuarele din fața caselor

Arădenii care își rezervă locurile de parcare prin metode ilegale au fost luați în vizor decătre Poliția Locală.

Polițiștii locali aflați în patrulare pe străzile Zefir, Cerbului, Ineului au constatat prezența pe trotuare sau carosabil a diverselor obiecte, depozitate de cetățeni în scopul „rezervării” locului de parcare sau în scop declarat decorativ.

Acest obicei constituie o contravenție, aspect care le-a fost pus în vedere proprietarilor imobilelor. Ei au fost avertizați asupra obligației de a îndepărta respectivele obstacole, în caz contrar urmând a fi sancționați cu amendă ce poate ajunge până la 2.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv 2.500 lei în situația încălcării dispozițiilor legale de către persoanele juridice.

Poliția locală Arad solicită cetățenilor sesizarea aspectelor legate de ocuparea domeniului public cu diverse obiecte la numărul de telefon al Dispeceratului DGPL Arad: 0257-939 (apel gratuit), sprijinind astfel în eficientizarea punerii în practică de către echipajele operative aflate în teren a măsurilor legale care se impun în astfel de circumstanțe.

Ce zic legile

Hotărârea nr. 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad prevede că toti cetățenii, inclusiv cei în tranzit, au obligatia de a păstra curățenia în toate locurile publice din municipiul Arad, prin aruncarea oricăror obiecte doar în pubelele special amenajate în acest sens, fiind interzisă depozitarea diverselor obiecte pe domeniul public.

De asemenea, Hotărârea nr. 297/2015 privind aprobarea „Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare din municipiul Arad“ cuprinde obligații ce trebuie respectate de utilizatorii serviciului de salubrizare, respectiv beneficiarii individuali sau colectivi care nu trebuie să arunce deşeuri (ex.: cauciucurile de automobil constituie deșeu), resturile materialelor de construcții/borduri şi obiecte de uz casnic pe străzi, în parcuri, pe terenuri virane sau în locuri publice.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal interzice aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic. Fapta constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.