Arad: Au început manifestările dedicate centenarului de la semnarea Tratatului de la Trianon

În centrul Europei au început manifestările dedicate centenarului de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a restabilit granițele țărilor din centrul și estul Europei.

Postul ungar de radio Kossuth a difuzat, joi după-amiază, un fragment mai lung din discursul pe care contele maghiar Albert Apponyi (1846-1933), şeful delegaţiei maghiare la negocierile de pace care au încheiat Primul Război Mondial, l-a rostit în apărarea Ungariei, la data de 16 ianuarie 1920, informează agenţia ungară de presă MTI, pe fluxul în limba română.

Emisiunea a difuzată în cadrul anului solidarităţii naţionale maghiare anunţate pentru anul 2020.

Discursul care a durat 70 de minute şi a fost rostit în maghiară, franceză şi engleză, şi în care Albert Apponyi a criticat măsurile luate împotriva Ungariei a fost rostit într-o variantă scurtată şi dramatizată, în limba maghiară, de către actorul Tibor Szervét.

Deşi fragmente din binecunoscutul discurs al lui Apponyi au mai putut fi auzite, postul de radio Kossuth nu a mai difuzat, vreodată, un fragment atât de lung al discursului – de aproape o jumătate de oră.

Și la Arad, Primăria pregătește centenarul Trianon. O conferință dedicată centenarului de la Tratatului de la Trianon va avea loc la Arad la începutul lunii iunie 2020, exact la 100 de ani de la semnarea tratatului.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Ca urmare a tratatului, teritorii importante din fostul imperiu au revenit țărilor vecine… Transilvania și partea răsăriteană a Banatului au fost incluse în cadrul României.