Activitatea Palatului Copiilor din Arad a început, marți, 1 octombrie, cu proteste.
Cadrele didactice poartă banderole albe nemulțumite de situația în care a ajuns instuția… în 7 zile trebuie să își găsească un alt sediu, dupăce Ministerul Educației nu a mai plătit chiria pentru actuala clădire din centrul Aradului și a anunțat că nici nu va mai face acest lucru.
Cazul a fost adus la cunoștința conducerii centrale a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, care încearcă să găsească înțelegere la Ministerul Educației.
Conform vicepreședintelui Federației Sindicatelor Libere din Invățământ, prof. Dănuț Ienășescu, „Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Învățământ Arad susține acțiunile întreprinse de colegii noștri, membri de sindicat, de la Palatul Copiilor din Arad, care protestează începând din 1 octombrie 2019, purtând banderole albe, până la rezolvarea problemei privind spațiul în care vor funcționa în anul școlar 2019-2020”.
„Colegii noștri și cei aproximativ 2000 de elevi înscriși la această instituție sunt puși în situația de a fi evacuați din clădirea de pe Bulevardul Revoluției în care funcționează în prezent, ceea ce a stârnit nemulțumirea firească a tuturor: elevi, părinți, cadre didactice.
Totul a izbucnit din momentul în care Ministerul Educației Naționale nu a mai alocat banii pentru chirie (încă din luna mai), iar Inspectoratul Școlar Județean Arad le-a pus în vedere să identifice o nouă locație în care să funcționeze până la terminarea lucrărilor la imobilul aflat în construcție și nefinalizat, situat lângă Inspectoratul Școlar, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul 2013. Nemulțumirile sunt generate și de faptul că spațiile identificate în vederea relocării sunt improprii desfășurării activităților specifice, existând riscul pierderii unor elevi talentați și afectarea posibilelor performanțe obținute de către aceștia”, a mai declarat vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Invățământ, prof. Dănuț Ienășescu.
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Invățământ, prof. Dănuț Ienășescu
Cercurile de la Palatul Copiilor sunt frecventate de circa 2.000 de copii.
Conform șefului Inspectoratului Școlar Arad, prof. Anca Stoenescu, chiria lunară se ridică la 12.000 lei, la care se adaugă întrenținerea. În aceste condiții, cheltuielile ajung și la 30.000 lei lunar. Ministerul preferă să aloce acești bani pentru continuarea investiției în noul sediu al Palatului Copiilor, aflat lângă Inspectoratul Școlar.
Investiția este în întârziere, după ce construcția este începută de mai mulți ani, trebuia să fie gata din 2013, însă Ministerul Educației nu a reușit să o și finalizeze.