Arad: AUDIO Banii câștigați din cerșit, confiscați de către Primăria municipiului Arad, și introduși în bugetul local. Hotărârea, votată cu unanimitate

Banii câștigațidin cerșit sunt confiscați și vor intra în bugetul local. Se întâmplă la Arad, unde consilierii locali au votat, miercuri. în unanimitate o hotărâre care prevede măsuri suplimentare pentru a reduce fenomenul cerșetoriei, care în ultima vreme, a luat amploare mare în oraș.

Consilierii municipali au votat hotărârea care privește: “Interzicerea activității de cerșetorie pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad” în care se prevede explicit, că pe lângă triplarea amenzilor, se va aplica și „sancţiunea complementară a confiscării bunurilor dobândite prin săvârșirea cerșetoriei”.

Autoritățile locale spun că o asemenea măsură se mai aplică doar la Cluj-Napoca.

Municipalitatea spune că problema cerșetoriei este complexă și este continuu alimentată de situația socio-economică a populației, iar fenomenul este specific aglomerărilor urbane pentru că mediul stradal oferă alternative de obținere a unui venit imediat prin simpla apelare la mila publică.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a declarat că este fundamental să se încerce diminuarea acestui fenomen pentru a asigura siguranța cetățenilor și pentru a-i încuraja pe cei care practică cerșetoria să aleagă altă modalitate de a-și asigura existența.

Primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț.

 

Cerșetorii, puși și la lucru

Decizia vine dupăce primăria a luat, în ultima vreme, mai multe măsuri prin care pe de o parte încearcă să-i ajute pe cerșetori, într-un centru al Poliției Locale, iar pe de altă parte încearcă să-i descurajeze să mai apeleze la mila publică. Asfel, că în cazul celor care adună mai mult de 10 amenzi, Poliția Locală cere instanței să le transforme amenzile în muncă în folosul comunității.

Fenomenul cerşetoriei afectează tot mai mult municipiul, unde numeroşi cerşetori din alte judeţe sunt prezenţi pe străzi sau în locurile de agrement. Autorităţile locale estimează că cel puţin o sută de cerşetori sunt prezenţi în fiecare zi în municipiu, număr care nu a mai fost întâlnit niciodată după 1990

În ultimii ani au existat multe nemulțumiri din partea localnicilor, care cer autorităților să ia măsuri împotriva cerșetoriei, care s-a amplificat foarte mult, iar în ultima vreme mulți dintre cerșetori au manifestări insistente sau agresive.

Cerșetorii creează probleme imaginii Aradului

În plus, grupurile de cerșetori creează probleme și imaginii orașului, mai spun autortiățile, pentru că cerșetorii sunt prezenți în special în zona obiectivelor sau atracțiilor turistice, dar și în zonele centrale sau comerciale ori alte locuri aglomerate. Simpla lor prezență creează un sentiment de disconfort atât locuitorilor, cât și turiștilor, ceea ce face ca cerșetorii să afecteze imaginea și calitatea vieții în Arad, mai spune municipalitatea.