Arad: AUDIO BILANȚUL ISU Arad pentru inundații: 7 persoane și peste 600 animale și păsări, evacuate și câteva zeci de gospodării inundate. Circa 110 pompieri, în misiune timp de mai multe zile

Mai multe persoane și animale evacuate, dar și zeci de gospodării inundate. Așa arată un bilanțul inundațiilor din ultimele zile. Informațiile au fost anunțate decătre Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăArad, maior George Pleșca, „având în vedere numărul mare de intervenții pentru eliminarea efectelor inundațiilor care s-au suprapus peste intervențiile curente ale subunităților din această perioada, a fost activată și grupa operativă a inspectoratului”.

„Pentru executarea misiunilor de intervenție doar la inundații, au acționat 8 ofițeri, 109 subofițeri cu 5 autospeciale de stingere care au si capacitatea de evacuare a apei, 10 motopompe, 5 bărci și alte 15 mijloace tehnice(camioane, autospeciale 4×4) Forțele implicate în operațiunile de intervenție au acționat în 14 localități, Arad, Nădlac, Bârzava, Slatina de Mureș, Lalașinț, Vărădia de Mureș, Virișmort, Bata, Bacăul de Mijloc, Țipari, Clit, Buteni, Gurahonț. Au fost evacuate temporar 7 persoane și peste 600 animale și păsări. S-a intervenit pentru scoaterea apei din 53 gospodării, 2 operatori economici, curățarea a 14 fântâni și deblocarea în 2 cazuri a căilor de comunicații. Pentru reabilitarea zonelor a fost pompată apa de pe domeniul public în văi sau canale în 13 localități”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăArad, maior George Pleșca.

Evenimentele au debutat în 02.06.2019, în localitatea Lalașinț, comuna Bârzava, la ora 08.36 și au continuat până în data de 07.06.2019 ora 22.00.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” al județului Arad a executat misiuni de intervenție cu toate subunitățile, Detașamentul de Pompieri Arad, Detașamentul de Pompieri Sebiș, Detașamentul de Pompieri Ineu și Secția de Pompieri Bârzava.

18 coduri galbene, portocalii și roșii

În această perioadă ISU ARAD prin CENTRUL Operațional – Compartimentul Monitorizare Situații de Urgență și Dispecerat a recepționat și transmis către administrațiile locale 10 atenționări COD GALBEN, 6 avertizări COD PORTOCALIU de tip meteo și 1 avertizare COD ROȘU, 4 COD PORTOCALIU și 1 COD GALBEN hidrologic.

În această perioadă, au fost emise de către Compartimentul Monitorizare Situații de Urgență și Dispecerat 3 mesaje de alertare a populației pe aplicația RO ALERT, în 04.06.2019 ora15.25, 05.06.2019 ora 15.31 și în 06.06.2019 ora 17.28 pentru diferite localități din județ. Două dintre mesaje au fost emise în urma primirii unor avertizări COD PORTOCALIU, de tip NOW CASTING, pentru fenomene meteo periculoase iar cea de a treia în urma recepționării avertizării de COD ROȘU hidrologic.