Arad: AUDIO Cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în aceeași localitate din județul Arad. Localnicii au intrat în panică și au tăiat câteva sute de porci, în câteva zile

Un nou focar de pestă porcină africană este confirmat în aceeași localitate din județul Arad, unde zilele trecute, a mai fost confirmat un alt focar. Localnicii au intrat în panică și, de vineri noaptea până marți, au tăiat sute de porci. Cele 2 gospodării în care este confirmată prezența virusului se află la marginea satului Sânpetru German, comuna Secusigiu.

În cel mai nou focar, toți cei 18 porci din gospodărie vor fi omorâți în cursul zilei de marți.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud.

 

Tot în Sânpetru German au mai fost uciși, în weekend, 5 porci dintr-o altă gospodărie, unde s-a confirmat prezența virsului pestei porcine africane.

De altfel, localnicii au intrat în panică și au început să taie sute de porci, de teamă să nu se impună focar pe toată localitatatea, iar animalele să le fie omorâte.

Primarul comunei Secusigiu, Ilie Cheșa.

Autoritățile sanitar-veterinare au început o anchetă pentru a stabili cum s-au îmbolnăvit porcii. În sat s-au luat măsuri speciale, de dezinfectare a gospodăriei şi a vecinătăţilor, iar poliția patrulează pentru a se asigura că în zonă nu se comercializează porci până când se clarifică situația.

Pe data de 27 ianuarie, în Arad a mai existat un focar de pestă porcină africană chiar în municipiu, la un traficant de animale. Focarul a fost închis oficial pe data de 9 aprilie.