Arad: AUDIO Cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Biserica Basilicii Papale Maria Radna, oficiază slujbele de Paște în mod online. Preotul Andreas Reinholz: „pentru prima dată oficiez fără credincioși, după 45 de ani preoție”

Cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Biserica Basilicii Papale Maria Radna, este închis, ținând cont de prevederile ordonanțelor militare care sunt în vigoare în acest moment România din cauza pandemiei noului coronavirus.

În arhivele basilicii nu mai există menționat încă un asemenea moment: ca biserica să fie închisă la una dintre cele mai mari sărbători creștine. Dacă peste 1.000 de credincioși, din țară și străinătate, mergeau de Paște la Maria Radna, acum în biserică vor fi doar 3 preoți.

În aceste condiții, părintele paroh Andreas Reinholz s-a adaptat condițiilor prin care trecem cu toții și a transmite slujbe în direct pe contul de Facebook al basilicii, lucru care prinde la tot mai mulți credincioși. Prima slujbă transmisă în direct a avut mii de vizualizări încă momentul transmiterii.

La început au existat 4.600 de vizualizări în timp real, apoi după 3 zile, s-a ajuns la peste 20.000 de vizualizări. De aceea, Basilica investește în aparatură mai bună pentru ca acum de Paște, calitatea transmisiunilor să fie mai bună.

Preotul paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

Părintele Andreas Reinholz spune că să este un sentiment foarte ciudat să predice într-o biserică fără credincioși. „Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru după 45 de ani preoție, și chiar dacă lipsește ceva, toată lumea trebuie să respecte legile în vigoare, pentru a fi un exemplu bun celorlalți”, mai spune părintele Andreas Reinholz.

În aceste condiții, mormântul lui IIsus care se făcea în Joia Mare și Drumul Crucii, care se făcea în Vinerea Mare pe un traseu din 1880, nu mai au loc în acest an.

Totuși, preoții oficiază slujbe cu biserica închisă.

Astăzi, în JOIA MARE – slujba începe la ora 19.

Preotul paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

 

Mâine, în Vinerea Mare slujba va fi de la la ora 17, iar în sâmbăta mare la ora 19. DUMINICA – SOLEMNITATEA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS va fi oficiată la ora 11, iar LUNI (A DOUA ZI DE PASTI) Sf. Liturghie va fi oficiată tot cu începere de la ora 11. Toate slujbele sunt oficiate în limbile romana, maghiară și germană și vor fi transmise în direct pe contul de Facebook al Basilicii Papale Maria Radna.

Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor și este cel mai de succes obiectiv turidsitc din judetul Arad.