Cetatea Ineului, din județul Arad, va fi restaurată cu bani europeni, dupăce primăria orașului Ineu a obținut o finanțare de 23,2 de milioane de lei din fonduri europene.
Cetatea, care este în conservare de circa 20 de ani, este grav afectată de degradări și pentru că o perioadă nu a fost nici măcar păzită, hoții au furat din cetatea tot ce au putut, inclusiv cărămizi din ziduri.
Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest au semnat, miercuri, contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Ineului.
Conform proiectului, va fi refăcut acoperişul cetăţii, pereţii interiori şi exteriori, va fi consolidată structura de rezistenţă, vor fi schimbate tâmplăria şi instalaţiile şi va fi montat un sistem de iluminat arhitectural.
„Ziua de 5 iunie 2019 va rămâne în istoria oraşului drept momentul de încununare a eforturilor demarate de administraţia publică locală pentru atragerea de fonduri şi investiţii în scopul de a reabilita monumentul istoric Cetatea Ineului”, a declarat primarul orașului Ineu, Călin Abrudan.
Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan.
Autorităţile locale vor trebui să organizeze licitaţia de atribuire a lucrărilor, care ar urma să fie demarate la începutul anului viitor, iar proiectul va fi finalizat peste patru ani.
La finalul lucrărilor, administraţia locală vrea să introducă cetatea în circuitul turistic.
Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295, dar clădirile actuale au fost ridicate între anii 1645-1652. Ultimele lucrări de consolidare au avut loc în anii ’70, când fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice.
Sursa foto: Călin Abrudan Facebook