Arad: AUDIO Copacii dn Arad, controlați cu tomograful. Motivul

Copaciidin municipiul Arad sunt controlați cu tomograful. Primăria a cumpărat un aparat special cu ajutorul căruia scanează copacii pentru a vedea care este starea lor de sănătate, astfel încât să poată diagnostica starea copacilor înainte să decidă care trebuie tăiaţi pentru că reprezintă pericol public. Practic, se poate face un diagnostic și se poate ști dacă un arbore este putrezit în interior şi astfel prezintă riscul să se rupă.

Tomograful realizează 3 tipuri de scanări… o scanare sonică, una electrică și una dimensională, iar un soft specializat realizează structura copacului, indicând defectele constatate. În urma acestor măsurători se poate determina gradul de sănătate interioară a copacului la momentul scanării și, totodată, va proiecta o evoluție în timp a defectelor existente.

Echipamentul detectează golurile şi urmele de putrefacţie din interiorul arborilor şi furnizează pe computer o imagine 3D.

Primăria a luat decizia de a cumpăra echipamentul pentru că tăierea copacilor bătrâni „este foarte controversată” şi adesea atrage critici din partea locuitorilor oraşului.

„Am decis să achiziționăm acest aparat pentru a avea o imagine cât mai clară și justificată prvind starea de sănătate a copacilor din orașul nostru, deoarece îmi doresc un oraș verde și frumos”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Aparatul a costat 157.000 lei aprox 28.000 euro fără tva.

În momentul de faţă, astfel de echipamente mai sunt folosite de municipalităţi doar în Cluj-Napoca şi Bucureşti.

În urmă cu un an, câţiva specialişti din Ungaria au ajutat autorităţile locale din Arad, în baza unui parteneriat, să evalueze riscul de prăbuşire a arborilor bătrâni, folosind echipamente similare. Parteneriatul a fost semnat după ce, în ultimii ani, vijeliile au rupt numeroşi arbori din oraş, provocând rănirea unor persoane sau pagube materiale însemnate.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad