Încep lucrările la parcul „Bujor Buda”, care va fi amplasat chiar pe bulvardul Revoluției din centrul municipiului Arad, a anunțat, vineri, conducerea Consiliului Județean Arad. Parcul din faţa hotelului Continental va fi refăcut prin parteneriatul dintre administraţia locală, societatea civilă şi mediul de afaceri. Parcul va purta numele regretatului Bujor Buda, o personalitate a Aradului, care a promovat valorile urbanistice ale Aradului. Un bust al acestuia va fi amplasat ulterior în parc.
Parcul va fi legat de Bulevardul Revoluţiei şi de strada 1 Decembrie 1918, care la sfârşitul de săptămână din timpul verii este spaţiu pietonal şi de agrement.
Conform vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea, „proiectul va fi realizat prin efortul financiar şi munca unor oameni care provin din zone diferite dar doresc să facă ceva pentru comunitate. Acest proiect are mai multe beneficii. În primul rând, redăm arădenilor un spaţiu central care va fi transformat radical şi va oferi o oază de linişte şi de frumuseţe în centrul Aradului. Parcul va fi legat de Bulevardul Revoluţiei şi de strada 1 Decembrie 1918, care la sfârşitul de săptămână din timpul verii este spaţiu pietonal şi de agrement”.
„În acelaşi timp, acest proiect este un exemplu care trebuie dezvoltat. Este vorba de parteneriatul dintre administraţie şi comunitate, reprezentată atât de societatea civilă, prin Asociaţia Rubio, cât şi de mediul de afaceri, reprezentat de Aptiv. Mă bucură implicarea partenerilor noştri, pasiunea şi atenţia faţă de fiecare detaliu pe care au dovedit-o în perioada în care am lucrat împreună. Din punctul meu de vedere, este un proiect pilot, cred că sunt multe spaţii publice care pot fi valorificate prin implicarea societăţii civile şi a mediului de afaceri. Este important să comunicăm, să avem proiecte şi să construim parteneriate. Sunt convins că în viitor tot mai mulţi parteneri vor pune umărul la proiecte care să ajute la dezvoltarea oraşului, în beneficiul oamenilor”, a mai declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea.
Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea.
Compania Aptiv a fost reprezentată de Pascal Ballonad şi Andreea Meici, care spun că toată compania își dorește se să implice în comunitatea locală. Compania are un proiect medical, sprijină renovarea Maternităţii, un proiect pentru educaţie împreună cu Universitatea Aurel Vlaicu şi un proiect pe zona de mediu. Ințial, și-ar fi dorit o împădurire, la care să participe și angajații, dar când au aflat de proiectul cu refacerea parcului,li s-a părut un proiect bun și au fost deacord să-l finanțeze.
Asociaţia Rubio Pro Copilărie, Pro Viaţă, care a fost reprezentată de Ioana Hădărean şi Ciprian Cristea, este cea care împreună cu colaboratori şi voluntari, va duce la bun sfârşit proiectul.
Familia a relizat un bust al lui Bujor Buda, ce va fi amplasat în parc
Familia lui Bujor Buda a fost reprezentată de fiica Maria Criste şi ginerele Ovidiu Criste. Fiica lui Bujor Buda a amintit ce spunea tatăl ei, că „nici nu ştiţi ce oraş frumos aveţi” și a spus că tatăl său „ar fi extraordinar de încântat de acest proiect”. Familia a făcut deja un bust, realizat de artistul Dumitru Paina, care va fi amplasat în noul parc. Ovidiu Criste a completat spunând că „este o onoare pentru famile” și că speră ca arădenii să continue să vadă ce oraş frumos au, să continue ce a început Bujor Buda”.
Conform inginerului peisagist George Fodoca, „parcul a fost gândit să integreze copacii existenţi, să asigure traficul pietonal cu paşi înierbaţi, plante rezistente care vor colora prin frunze, flori şi vor avea un efect olfactiv. Piatra ornamentală va scoate în evidenţă proiectul, va fi o plăcere să îl vedem pe zi şi pe noapte”, a spus acesta.
Când ar trebui să fie gata parcul „Bujor Buda”
Lucrările la parc vor demara, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare (luni) şi se estimează că vor fi gata în cursul lunii decembrie. Printre lucrările care vor fi realizate se numără sistemul de irigaţii, gazonare, plante ornamentale, toaletarea arborilor existenţi, alei, mobilier de parc, sistem de iluminat.