Arad: AUDIO Noi relaxări ale condițiilor de circulație în Ungaria

Mai multe relaxări la frontierele României au intrat vigoare, miercuri, a anunțat Poliția de Frontieră Arad, unele măsuri vizând și circulația prin Ungaria.

„În continuarea măsurilor dispuse de către oficialii ministerelor afacerilor interne din România şi Ungaria pentru fluidizarea traficului la graniţa comună, autorităţile maghiare au comunicat faptul că începând cu data de 17.06.2020, ora 00:00 (ora Ungariei), cetăţenii români pot tranzita teritoriul Ungariei fără restricţii. Această măsura se aplică deopotrivă cetăţenilor proprii”, a declarat purtătorul decuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, comisar-șef Laura Beatrice Bondar.

Noi puncte de trecere a frontierei, redeschise

Începând de azi, 17.06.2020, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 467/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a reluat traficul internaţional de persoane şi mărfuri prin mai multe puncte de trecere a frontierei deschise la graniţa cu Bulgaria, R. Moldova, Ucraina şi Serbia, după cum urmează:

– P.T.F. Negru Vodă rutier şi feroviar (judeţul Constanţa)

– P.T.F. Turnu Măgurele rutier (bac) şi portuar (judeţul Teleorman)

– P.T.F. Porţile de Fier II rutier (judeţul Mehedinţi)

– P.T.F. Jimbolia feroviar (judeţul Timiş).

– P.T.F. Sighetu Marmaţiei rutier (judeţul Maramureş)

Măsura va contribui fluidizarea traficului prin punctele de trecere, în contextul măsurilor de relaxare pentru efectuarea călătoriilor internaţionale şi a creşterii valorilor de trafic la frontieră.

La graniţa cu Ungaria, încă de la mijlocului lunii mai, traficul a fost reluat gradual, în prezent fiind operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei (10 în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane şi 1 pentru lucrătorii transfrontalieri), sens în care recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor acestora, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor în unele dintre acestea.

În continuare rămâne suspendată temporar, total sau parţial, activitatea prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat, astfel:

La frontiera româno-ungară:

– P.T.F. Carei – feroviar, judeţul Satu Mare.

– P.T.F. Săcuieni, judeţul Satu Mare (cu excepţia lucrătorilor transfrontalieri)

La frontiera româno-bulgară:

– P.T.F. Lipniţa, judeţul Constanţa

– P.T.F. Dobromir, judeţul Constanţa

– P.T.F. Bechet (cu excepţia traficului de marfa)

La frontiera româno-ucraineană:

– P.T.F. Isaccea, judeţul Tulcea

La frontiera româno-moldoveană:

– P.T.F. Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani

– P.T.F. Oancea, judeţul Galaţi

La frontiera româno-sârbă:

– P.T.F. Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi (cu excepţia traficului de marfă)

– P.T.F. Orşova, judeţul Mehedinţi

– P.T.F. Moldova Noua, judeţul Caraş-Severin

– P.T.F. Naidăş, judeţul Caraş-Severin

– P.T.F. Vălcani, judeţul Timiş

– P.T.F. Stamora Moraviţa, judeţul Timiş – feroviar (cu excepţia traficului de marfă)

– P.T.F. Lunga, judeţul Timiş

– P.T.F. Foeni, judeţul Timiş

Mai multe informaţii privind situaţia punctelor de frontieră se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

În continuare, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini din state Non-UE, respectiv care nu aparţin spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, precum şi apatrizilor. Sunt exceptaţi de la aceste prevederi următorii cetăţeni străini:

– membri de familie ai cetăţenilor români;

– membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

– persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului U.E.;

– persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum şi transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;

– personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

– persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

– pasageri care călătoresc din motive imperative;

– persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

În continuarea măsurilor dispuse de către oficialii ministerelor afacerilor interne din România şi Ungaria pentru fluidizarea traficului la graniţa comună, autorităţile maghiare au comunicat faptul că începând cu data de 17.06.2020, ora 00:00 (ora Ungariei), cetăţenii români pot tranzita teritoriul Ungariei fără restricţii. Această măsura se aplică deopotrivă cetăţenilor proprii.

Reamintim faptul că, începând cu data de 15.06.2020, ora 00.00, sunt exceptate de la măsura de carantinare/izolare la locuinţă persoanele care sosesc din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1798-lista-zonelor-afectate-valabila-de-la-15-06-2020). Totodată, persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Revenim cu precizarea că, la intrarea în ţară, pe lângă controlul specific, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic.

Modelul de declaraţie se regăseşte şi poate fi descărcat de pe site-ul poliţiei de frontieră, de la următorul link: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-model-declaratie-de-completat-la-intrarea-in-tara-pentru-participantii-la-trafic-20303.html.