Arad: AUDIO Numărul absolvenţilor de liceu care se înregistrează pentru șomaj, la Arad, a crescut de zece ori comparativ cu 2017 şi 2018. Motivele

Numărul absolvenţilor de liceu care se înregistrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad ca persoane în căutarea unui loc de muncă, o condiţie pentru a obţine indemnizaţia de şomaj, a crescut de zece ori în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017 şi 2018, arată o statistică prezentată, vineri, decătre AJOFM Arad. Cei mai mulți, adică circa 80%, și-au depus dosarele la finalul lunii iunie, după încheierea studiilor.

Creșterea este explicată prin aplicarea unui program la nivel național, prin care experți externi din cadrul proiectului au mers pe teren, la școli, și i-au căutat pe tineri chiar și acasă pentru a-i încuraja să înscrie în baza de date ca să poate beneficia de toate serviciile și facilitățile oferite în mod gratuit decătre AJOFM.

Conform purtătorului de cuvânt al AJOFM Arad, Mihaela Jude, „în perioada 1 ianuarie – 30 iunie au fost înregistraţi în evidenţele instituţiei 572 de absolvenţi de liceu”.

„Acest număr este mult mai mare faţă de aceeaşi perioadă din anii trecuţi, datorită în principal proiectului INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidenţele Serviciului Public de Ocupare, implementat de ANOFM, al cărui principal obiectiv este creşterea numărului tinerilor NEETs inactivi înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Arad, Mihaela Jude.

Purtătorul de cuvânt al AJOFM Arad, Mihaela Jude.

Pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ trebuie să se înregistreze la AJOFM în termen de 60 de zile de la absolvire. Înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o condiţie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj. Dacă se înregistează mai târziu de 60 de zile, tinerii vor figura ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu au refuzat un loc de muncă, sunt înregistraţi la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât 500 lei, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.

În judeţul Arad există, în prezent, 1.954 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori, iar rata şomajului era, la finalul lunii iunie, de 1,35%, fiind înregistraţi 2.882 şomeri, din care 683 indemnizaţi.