Arad: AUDIO Pompierii din Arad iau măsuri speciale, în contextul codului portocaliu de furtună, valabil de duminică seara până luni dimineața. Ce se întâmplă

Măsuri speciale, în județul Arad, aflat pe lista cu cele 15 județe în care de duminică de la ora 18.00 până luni la ora 08.00 dimineața va fi în vigoare un cod portcaliu de furtuni.

Conform purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, „în contextul avertizării cod portocaliu, care începe duminică, de la ora 18, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au fost dispuse măsuri suplimentare în vederea creșterii capacității de intervenție a subunităților. Astfel, au fost prealertate toate turele libere, pentru a putea să se prezinte în cel mai scurt timp la unitate, dacă situația o impune. Au fost reverificate toate mijloacele tehnice, care presupun intervenția pentru inundații: motopompe, motopompe remorcabile, transportabile de mare capacitate, bărci. De asemenea, au fost reverificate mijloacele tehnice genistice de intervenție în cazul unor furtuni puternice: drujbe, motofierăstraie și celelalte mijloace genistice”.

„La nivel de Comitet Județean a fost prealertat personalul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, de asemenea, începând cu ora 18.00, a fost activată și Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

De asemenea, s-a transmis avertizarea către toate primăriile din județul AR și s-a dispus instituirea permanenței la toate primăriile din județ.

200 de pompieri, în prima oră

În caz de nevoie, peste 200 de pompieri pot interveni în prima oră de la apariția unor posibile probleme, urmând ca numărul forțelor de intervenție să crească în funcție de gravitatea situației.

Ce spun meteorologii

Judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu vor intra sub Cod portocaliu de furtuni duminică seara la ora 18:00, avertizarea meteorologilor fiind valabilă până luni dimineaţa la ora 8:00.

În intervalul menţionat, în cele 15 judeţe vor fi perioade, la început în sud-vest, apoi şi în sud, cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80…90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină.

În celelalte judeţe, va fi valabil un Cod galben de vijelii care urmează să expire luni seara la ora 22:00. Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, manifestările de instabilitate atmosferică vor cuprinde şi regiunile sudice şi estice. Astfel, local şi temporar, se vor semnala intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Sursa foto: arhivă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad