Arad: AUDIO Primul contract de parteneriat pentru învățământul dual, semnat de către Primăria Arad cu 12 agenți economici. Cum îi ajută pe elevi

Primul contractde parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual a fost semnat, joi, decăre primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Astfel, Primăria Arad, Colegiul Economic şi 12 operatorii economici din municipiu au devenit parteneri. Timp de trei ani de zile, 58 de elevi ai Colegiului Economic vor urma un stagiu de pregătire teoretică şi practică şi vor beneficia de o bursă în cuantum de 200 de lei, garantată de stat, la care se adaugă o altă bursă oferită de agentul economic, de minim 200 de lei.

Conform primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „în economia locală, dar şi în cea naţională se resimte în anumite domenii un necesar de forţă de muncă. Mă bucur că actualul Colegiu Economic a făcut acest pas spre învăţământul dual”.

„Ne propunem să pregătim generaţii de tineri în meserii căutate pe piaţa muncii, astfel încât în momentul în care au terminat şcoala să aibe un loc de muncă asigurat. La rândul său agentul economic va fi şi el mulţumit că are cu cine să lucreze. Mulţumesc conducerii Colegiului Economic că a iniţiat şi a ajuns în acest punct şi sunt convins că anul viitor vor fi şi alte unităţi de învăţământ care vor dori să aibe astfel de parteneriate”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația primarului municipiului Arad, Călin Bibarț.

https://soundcloud.com/user-880250789/2019-10-17-134239-aradcu-00-calin-bibart-joi17oct-contract-complet

Conform directorului Colegiului Economic, Monica Băltăreţu, „Colegiul Economic a reuşit să implementeze pentru prima dată în municipiul şi judeţul Arad învăţământul profesional dual. În acest moment sunt 58 de elevi pe învăţământul dual pe calificările bucătar, ospătar, cofetar-patiser şi lucrător hotelier. Sperăm să fie o bună colaborare între noi şi agenţii economici”.

Sistemul a fost implementat la cererea agenţilor economici, printre care hoteluri, restaurante, unităţi de alimentaţie publică şi chiar hipermarketuri din municipiu.

 

Primăria asigură o masă caldă pentru elevii din program

Colegiul Economic va asigura alcătuirea curriculumului, se va îngriji de încheierea contractelor de practică și va permite utilizarea în acest program a spațiilor cu dotările de care dispune.
Operatorii economici implicați vor oferi specialiști formatori, vor organiza stagiile de practică şi vor acorda susținere financiară elevilor (minim 200 lei, cât este cuantumul garantat de stat).
Primăria Arad va asigura o masă caldă pentru elevii înscrişi la această formă de învăţământ.

Practica începe în cursul lunii noiembrie

În plus, administraţia locală contribuie şi prin investiiţiile care sunt în desfăşurare la Colegiul Economic, astfel încât elevii să beneficieze de condiţii de pregătire la standarde europene. În acest moment elevii urmează pregătirea teoretică, iar stagiul practic îl vor începe în luna noiembrie.