Primul spital decampanie deschis decătre autoritățile locale din România, cel de la EXPO Arad, va fi păstrat pentru suport în cazul în care va exista un al doilea val de îmbolnăviri de COVID-19.

Conform coordonatorului Grupului de sprijin pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (înfiinţat la începutul pandemiei), dr. Gheorghe Domşa, „chiar dacă spitalul de campanie nu a fost deloc folosit de la apariţia epidemiei, el va fi păstrat peste vară, cu toate amenajările existente şi echipamentele medicale alocate”.

„Sperăm că nu va fi cazul să îl folosim vreodată, dar în acest moment nimeni nu ştie ce se va întâmpla în toamnă, dacă va mai exista un val de îmbolnăviri sau nu. Cel mai bine este să rămânem pregătiţi”, a mai declarat coordonatorul Grupului de sprijin pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (înfiinţat la începutul pandemiei), dr. Gheorghe Domşa.

În ceea ce priveşte adăpostului temporar pentru persoanele fără locuinţă, care a fost deschis în perioada stării de urgenţă decătre primăria municipiului Arad, acesta va fi desfiinţat.

Spitalul de campanie, care a fost amenajat în centrul expozițonal al camerei de comerț din Arad, decătre Consiliul Judeţean, cu sprijinul unor oameni de afaceri, cuprinde 240 de paturi. Unitatea, dotată şi cu echipamente medicale şi având personal specializat alocat, urma să trateze pacienţi cu forme uşoare şi medii ale COVID-19, în cazul în care toate locurile din spitalele de suport ar fi fost ocupate.

În exteriorul complexului expoziţional de 4.500 de metri pătraţi, ocupat cu paturi de spital, au fost instalate şi 22 de containere, pentru a servi drept vestiare, grupuri sanitare şi zonă de decontaminare.

Conform purtătorului decuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, adăpostul poate fi reamenajat în cel mult 48 de ore, în caz de necesitate. El a găzduit, în perioada stării de urgenţă, când nu se putea circula liber, persoanele care nu au locuinţă. Între 17 aprilie şi 15 mai, 57 de persoane au fost cazate în sala de sport, iar fiecărei persoane i-a fost alocată hrană în valoare de 16 lei pe zi.

Centrul avea 100 de locuri.