Arad: AUDIO Tot mai puține plăți pentru beneficiari de ajutor social, în județul Arad. Motivele: asistații social au plecat din țară sau refuză să muncească în folosul comunității

Numărul beneficiarilor de ajutor social din județul Arad este cel mai mic după 1990, arată un raport al autorităților locale făcut public de către Prefectura Arad. De alfel, în ultimii ani numărul a scăzut constant. Primarii sustin că nu se mai depun cereri pentru că majoritatea celor care erau eligibili au plecat din ţară, iar dintre cei care au rămas, mulţi nu primesc banii pentru că refuză munca în folosul comunităţii.

De la începutul anului 2019 au fost în plată, în medie, 2.155 de beneficiari de ajutor social, pentru care s-a achitat lunar o sumă de aproape 500.000 de lei. Anul trecut, suma achitată lunar era de circa 700.000 de lei.

Principalul motiv pentru care a scăzut numărul celor aflaţi în plată este că nu s-au mai depus la fel de multe dosare, însă sunt şi situaţii în care primarii dispun suspendarea sau încetarea plăţilor din cauza refuzului beneficiarilor de a presta muncă în folosul comunităţii.

Potrivit AJPIS Arad, principalul motiv pentru care a scăzut numărul celor aflaţi în plată este că nu s-au mai depus la fel de multe dosare, însă sunt şi situaţii în care primarii dispun suspendarea sau încetarea plăţilor din cauza refuzului beneficiarilor de a presta muncă în folosul comunităţii.

Una dintre primăriile din Arad, la care în urmă cu 10 – 15 ani se înregistrau sute de cereri de ajutor social, este Covăsânţ. Acolo exista o comunitate de romi foarte numeroasă, dar primarul comunei, Marius Oneţ, estimează 80% dintre aceştia au plecat din ţară în ultimii ani, astfel că în acest moment, în plată mai există doar 34 de persoane, dintre care 5 presetează muncă în folosul comunității, ceilalte fiind persoane îm vârstă sau care au în grjă copii mici.

Raportul AJPIS Arad mai arată că în primele cinci luni ale anului erau în plată 115.441 de beneficiari de asistenţă socială, plăţile totale fiind de 134,7 milioane de lei. Cele mai multe plăţi sunt alocaţiile pentru copii, peste 74.000, şi drepturile persoanelor cu handicap, aproape 29.000.