Arad: AUDIO Transportatorii amenință cu blocarea frontierei cu Ungaria, după ce există timpi mari de așteptare pentru a 3-a zi consecutiv

Miercuri este cea de-a 3-a zi consecutivă cu probleme la frontiera de vest a României, unde șoferii de camioane așteptă ore în șir ca să iasă din țară, iar transportatorii, care spun că situația este fără precedent în ultimii ani, acuză autoritățile ungare de exces de zel și amenință că vor bloca fontiera.

Imagine
Imagine
Obișnuiți cu asemenea situații, transportatorii spun că ceea ce se întâmplă în aceste moment este fără precedent în ultimii ani.
Conducerea Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) Arad au declarat, miercuri, că se confruntă cu cele mai mari probleme de până acum privind tranzitarea frontierei cu Ungaria şi că s-a ajuns „la cozi de camioane record, de 20-25 kilometri, şi la timpi de aşteptare cum nu s-au mai înregistrat în ultimii ani”.

Vicepreședintele APTE2002, Dorin Pop: „exces de zel din partea autorităţilor ungare” 

Conform vicepreședintelui APTE2002, Dorin Pop, „șoferii acuză un exces de zel din partea autorităţilor ungare, care, de la 1 noiembrie, fac verificări mai amănunţite asupra automarfarelor, care conduc la timpi mari de aşteptare şi la formarea de coloane la punctele de frontieră”.
„Şoferii noştri ne-au spus că trec repede de controlul poliţiştilor de frontieră români, la ieşirea din ţară, însă partea proastă este că poliţiştii maghiari fac exces de zel. Nu neapărat prin a controla marfa sau documentele, ci şi prin a controla dacă sunt plătite toate taxele pentru Ungaria. Cei care sunt găsiţi în sistem cu diverse probleme primesc amenzi drastice, dar toate aceste proceduri cresc exagerat timpii de aşteptare la fiecare camion”, a mai declarat vicepreședintele APTE 2002 Dorin Pop.
Asociaţia, care are 250 de firme membre, cu peste 3.800 de camioane, ar pregăti organizarea unor ample proteste în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.
„Noi am fost obişnuiţi să stăm la cozi la graniţă în fiecare luni, pentru că Ungaria nu permite accesul traficului greu duminica, dar acum sunt deja trei zile şi s-a ajuns într-un punct în care s-au depăşit orice limite. Nu ne ajunge marfa la timp, plătim pentru asta penalităţi, iar şoferii nu îşi pot face programul de odihnă prevăzut de legislaţie. În plus, în coloanele kilometrice de la graniţă, şoferii stau multe ore pe marginea drumului, fără toalete sau alte condiţii igienico-sanitare, ceea ce este inuman. Singura soluţie este să recurgem la proteste, pentru a trage un semnal de alarmă eficient, iar noi ne-am consultat deja membrii. Dacă nu se rezolvă urgent problemele de la graniţa cu Ungaria, vom trece la blocarea punctelor de frontieră cu această ţară, inclusiv pe arterele traficului uşor”, a mai declarat a mai declarat vicepreședintele APTE 2002 Dorin Pop.
Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația completă a vicepreședintelui APTE 2002 Dorin Pop.

Cele mai mari probleme, în cel mai mare punct rutier de trecere a frontierei din România

Probleme sunt, miercuri, aproape în toate punctele care permit accesul camioanelor mai mari de 7,5 tone, însă cei ma mari timpi de așteptare sunt în cel mai mare punct rutiere de trecere a frontierei, Nădlac 2, de pe autostrada Nădlac-Arad, unde, conform aplicației Poliției de Frontieră, timpii de așteptare sunt, miercuri dimineață, de 400 de minute, însă șoferii se plâng că stau chiar și mai mult.
Tot în județul Arad, la Nădlac 1 se așteaptă 60 de minute, iar la Vărșand 210 minute. La Borș, în Bihor, șoferii așteaptă 280 de minute, iar la Petea, în Satu Mare, 120 de minute.

Ce spune Poliția de Frontieră Română

Cauza pentru care încă de duminică seara există tot timpi mari de așteptare este aceeași… începând din data de 1 noiembrie, autorităţile de frontieră maghiare efectuează verificări amănunţite asupra fiecărui mijloc de transport pentru a vedea dacă șoferii și-au plătit amenzile aplicate pe teritoriul Ungariei. Mai mult, în unele puncte, apar probleme și din cauza faptului că autoritățile ungare nu alocă suficient personal de control, iar verificările se fac în echipe mixte româno-ungare.

Recomandările Poliției de Frontieră Române

Poliţia de Frontieră le recomandă şoferilor să consulte aplicaţia online care monitorizează traficul, de pe site-ul instituţiei, politiadefrontiera.ro, astfel încât să aleagă pentru ieşirea din ţară un punct unde nu sunt timpi mari de aşteptare pentru control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.