Arad: AUDIO VIDEO Centenarul Tratatului de la Trianon, marcat, joi, la Arad prin manifestări organizate de către autoritățile românești și comunitatea maghiară

Centenarul Tratatului de la Trianon va fi marcat, joi, în Arad prin mai multe evenimente, unele organizate decătre autoritățile românești, altele de comunitatea maghiară.

Înaintea începerii pandemiei noului coronavirus, primăria Arad a anunțat că în iunie urma o conferință internațională organizată împreună cu Acadamia Română. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, eventul va fi marcat doar online pe contul de Facebook al Centrului Municipal de Cultură Arad, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

„Frontierele nu despart, ci sunt punți de legătură între națiunile unei Uniuni Europene, care merge mai departe, care e…

Publicată de Centrul Municipal de Cultura Arad pe Joi, 4 iunie 2020

Pe de altă parte, Arhiepiscopia Aradului a anunțat că la toate bisericile din Patriarhia Română, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi, din data de Joi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920.

Pentru a discuta despre ce înseamnă Trianon pentru comunitatea maghiară din Arad, joi cu începere de la ora 17 va avea loc o manifestare în curtea Catedralei romano-catolice din centrul Aradului. Evenimentul este organizat decătre bisericile tradiționale maghiare din Arad – romano-catolică, reformată, evanghelică și bapstistă maghiară. La manifestare vor participa cca 40 de persoane, iar accesul se face pe bază de invitație.

În Transilvania, vor bate clopotele bisericilor istorice maghiare, joi după-amiază, de la ora 17.30, cu ocazia Centenarului Dictatului de la Trianon, iar în acelaşi timp, în multe locuri vor fi depuneri de coroane cu participarea unui număr restrâns de persoane, informează agenția de presă din Ungaria, MTI pe fluxul în limba română.

În Ungaria, primarul general al Budapestei, Gergely Karácsony, i-a rugat pe locuitorii capitalei ungare ca în data de 4 iunie, la centenarul Tratatului de la Trianon, la ora 16:30, să se oprească activitățile pentru un minut, mai informează MTI pe fluxul în limba română.

Tratatul de la Trianon are semnificații complet diferite pentru Ungaria și România. Pentru Ungaria, tratatul de la Trianon înseamnă ruperea țării în forma în care exista în perioada imperială, în vreme ce pentru România tratatul însemană refacerea României mari.

 

Conform wikipedia.org, Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Ca urmare a tratatului, teritorii importante din fostul imperiu au revenit țărilor vecine… Transilvania și partea răsăriteană a Banatului au fost incluse în cadrul României.