Arad: Avocatul Poporului s-a autoseziat în cazul unui tren-cisternă deraiat, care urma să ajungă în vama Curtici. Motivul

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui tren-cisternă care urma să ajungă în vama Curtici, județul Arad, dar a deraiat în zona localității Cârcea, județul Dolj.

Măsura vine dupăce presa a semnalat că la şase luni de la accident, biodiesel-ul ar pluti pe terenul localnicilor.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor 34 şi 35 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi respectiv la mediu sănătos.

Ce s-a întâmplat

Un tren transport marfă cu 23 de vagoane-cisternă cu biodiesel a deraiat în data de 12 august 2018 pe linia CF magistrala Bucureşti – Craiova, în zona podului CF din localitatea Cârcea, judeţul Dolj, pe sensul de deplasare spre Craiova, după ce mecanicul a intrat pe un fir fără şină care se afla în reparaţie şi pe care circulaţia era întreruptă, iar podul s-a rupt şi mai multe vagoane au căzut în gol.

Accidentul feroviar s-a produs pe o vale necadastrată, care este alimentată dintr-o cişmea ale cărei ape se scurg în pârâul Preajba.

Mecanicul, sub influența băuturilor alcoolice

Poliţiştii au constatat că mecanicul trenului de locomotivă se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de prezentare la serviciu sub influenţa alcoolului şi distrugerea sau semnalizarea falsă în cazul producerii unui accident.

Trenul circula pe distanţa Slobozia Veche – Curtici şi aparţinea operatorului de marfă privat Grup Feroviar Român (GFR).

„Oamenii acuză firma de ecologizare contractată de operatorul feroviar privat că nu îşi face treaba. Avem terenurile poluate, pluteşte carburantul pe deasupra. Nu a mai trecut nimeni pe aici de ceva timp. Noi nu o să mai putem folosi acest pământ, nu putem să cultivăm, grădina este acoperită de biodiesel. La fel se întâmplă şi cu terenurile vecinilor. Sunt şi acum aceste filtre care absorb biodieselul, vedeţi că sunt pline, sunt roşii de la infiltraţii”, a declarat unul dintre localnicii de la Cârcea, citat în comunicat.

La rândul lor, reprezentanţii ABA Jiu susţin că vor acţiona în judecată firma respectivă pentru că nu vrea să-şi plătească datoria de anul trecut.

„Noi am stat acolo şi am ajutat la decontaminare de pe 12 august până pe 9 septembrie, când a predat amplasamentul celor de la GFR, în prezenţa celor de la Garda de Mediu. Noi am făcut ce trebuie să facem, cu resursele noastre, cu oamenii noştri, iar ei, după aceea, trebuiau să ne plătească conform unui deviz de plată. Nu au vrut să plătească, li se pare mult, cred. Este vorba de 200.000 de lei. Suntem în proceduri cu ei”, conform unui reprezentant al ABA Jiu, citat în comunicatul Avocatului Poporului.

Sursa foto: arhivă