Arad: Cantități foarte mari de deșeuri la frontieră, aruncate la marginea drumului de către cei care intră sau ies din țară: 410 mc pe 1 singur km

Cantități foarte mari de deșeuri au fost adunate, în ultimele luni, din zonia de frontieră, mai ales de lângă punctele de trecere Nădlac I şi Nădlac II, unde adesea se formează coloane de maşini care aşteaptă mult pentru tranzitare, timp în care unii călători aruncă gunoaie lângă şosea.

Conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timişoara, cele mai mari probleme sunt la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II-autostradă, în special cât timp traficul a fost dechis atât pentru mașini mici, cât și pentru camioane. În perioada 15 martie – 15 aprilie, drumarii au strâns 410 metri cubi de deşeuri de pe o distanţă de doar un kilometru înainte de vamă.

Ulterior, cantitatea a mai scăzut pentru că PTF Nădlac II a fost rezervat doar camioanelor, iar traficul uşor a fost direcţionat către Nădlac I. Astfel, între 16 aprilie şi 15 mai s-au adunat 240 metri cubi de gunoaie de lângă autostrada A1, de pe o distanţă de un kilometru înainte de graniţă. La Nădlac I, în două luni, respectiv între 15 martie şi 15 mai, drumarii au strâns 15 metri cubi de gunoaie de pe marginea DN7 şi din parcări, tot de pe o distanţă de un kilometru.

Totuşi, chiar şi această cantitate este mai mare decât era adunată lunar, în 2019, de pe o distanţă de 55 de ori mai mare. Astfel, de pe 55 de kilometri de drumuri din zona Pecica – frontiera cu Ungaria se strângeau anul trecut 225 de metri cubi de gunoaie.

Șeful DRDP Timişoara, Horaţiu Simion, a declarat că participanţii la trafic aruncă deşeurile pe jos, inclusiv cele posibil contaminate, cum ar fi măşti sau mănuşi de unică folosinţă, deşi există coşuri de gunoi, tomberoane, containere în toate spaţiile de repaus de pe drumurile naţionale sau autostradă.

Chiar dacă la frontieră au fost aduse mai multe pubele, mulţi dintre călători aruncă în continuare deşeuri pe drum.