Ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către organizaţiile profesionale şi cercurile socialiste din Arad în 1890, însă a început cu un protest care nu a fost autorizat.
Fostul han Boul Roșu
Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, în data de 1 mai 1890, „în acea zi. declarând grevă, muncitorii s-au adunat în curtea Hanului Boul Roșu din strada Tribunul Dobra nr. 22 (Piaţa Romană). Lipsindu-le autorizația de întrunire, au pornit în grupuri mici de 4-5 persoane spre Pădurea Ceala. Acolo, în jurul unui steag alb, s-au adunat aproximativ 900 muncitori, în faţa cărora I. Horvath, M. Engels şi V. Bernath, au cerut legiferarea zilei de muncă de opt ore, interzicerea angajării copiilor sub 14 ani, repaus săptămânal de o zi, libertatea de organizare şi întrunire, salarizarea egală a femeilor cu cea a bărbaţilor, etc. Oameni de ordine, cu banderole roşii, au distribuit foi volante pe care era imprimat cântecul „Internaţionala”. După ce au ascultat liniştiţi cuvântările acestora şi au adoptat o rezoluţie muncitorii s-au răspândit în pădure. Seara târziu, s-au întors liniştiţi la casele lor fără a fi semnalate incidente”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
Clubul Muncitorilor (strada Paris nr. 2)
Câțiva ani mai târziu, „pe 1 mai 1913, a fost inaugurată clădirea, de pe strada Paris nr. 2, (colţ cu strada Dacilor) ca sediu al Partidului Social Democrat şi al Sindicatelor. Numit Căminul (Clubul) Muncitorilor, edificiul a fost ridicat, în urma unor donaţii făcute atât de către arădeni, cât şi prin folosirea fondului sosit din SUA, ca urmare a solicitărilor şi propagandei făcute acolo, de emigrantul Perveiller Jacob, fost tâmplar la Uzina de Vagoane, stabilit în New York. Clădirea cu două nivele, proiectată de arh Fodor – Reisinger a fost încă de la început, dotată cu încălzire pe aburi, sală mare cu 150 de locuri pe scaune, birouri, trei biblioteci, săli de spectacole, camere de consiliu și două apartamente pentru administratori”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
Sursa text-foto: bibliotecaarad.ro