Arad: Casa lui Ștefan Ciciop Pop, din centrul municipiului Arad, iluminată arhitectural, pentru a marca faptul că acum 100 de ani aici s-a pregătit Marea Unire

Casa omului politic Ștefan Cicio Pop din municipiul Arad, în care a funcționat Consiliul Național Român Central, construită în stil eclectic, a fost iluminată arhitectural, luni seara, pentru a marca data când în urmă cu 100 de ani, aici începea să funcționeze Consiliul Național Român Central.

Pe data de 2 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român Central a început să activeze în casa avocatului şi omului politic român Ștefan Cicio Pop, situată pe strada care astăzi îi poartă numele, la numărul 3.

Casa se degradează pe zi ce trece, dupăce nepotul lui Ștefan Cicio Pop spunea că nu a reușit să găsească sprjin la autorități pentru a restaura clădirea așa cum se cuvine. Nepotul marelui om politic Ştefan Cicio-Pop, Alexandru Aurel Liviu Birtolon, a murit vineri, 7 septembrie 2018, în vârstă de 82 de ani, la Arad, așa că rămâne de văzut ce se va întâmpla cu casa.

Evenimentul a avut loc în prezența soției lui Alexandru Aurel Liviu Birtolon, Janine Birtolon, care, după mortea soțului, care în Arad.

Janine Birtolon și-a amintit de pasiunea cu care nepotului lui Ștefan Cicio Pop le vorbea tuturor despre bunicul său și despre dorința acestuia ca românii să știe cât mai bine rolul extrem de important pe care l-au avut arădenii în Marea Unire.

Ilumnitarea arhitecturală a avut loc în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”.

Proiectul este derulat decătre Asociația Culturală pentru Educație prin Artă, în parteneriat cu Apart Production și Five’s International. În cadrul proiect, zece clădiri din toată țara a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri de la 1918 şi de ultimii o sută de ani, sunt fi iluminate arhitectural.