Arad: Catalogul Colecției de Carte „Vasile Goldiș” de la Arad, lansat vineri. Cuprinde 250 de cărți unice cu autografe și dedicații inedite

Catalogul Colecției de Carte „Vasile Goldiș” de la Arad este lansat, vineri, la Biblioteca Județeană A.D. Xenopol din Arad.

Lucrarea, care este editată decătre biblioteca din Arad, este un catalog omagial, bibliografic, închinat memoriei omului politic și de cultură arădean Vasile Goldiș și luptătorilor pentru Marea Unire din întreagă Românie.

Cărțile fac parte din colecția personală a lui Vasile Goldiș

Volumul a prelucrat 250 de titluri de cărți din donația ”Vasile Goldiș” destinată Bibliotecii Municipale, azi Județenă. Cărțile fac parte din colecția personală a corifeului Marii Uniri. Donația include tipărituri în limbile: română, latină, franceză, germană, maghiară, italiană.

Lucrarea se adresează, în primul rând, cercetătorilor și istoricilor care își doresc să cunoască prețioasa colecție Goldiș, în ea reflectându-se diversitatea preocupărilor istoricului arădean precum și indicii clare ale formării intelectuale a istoricului.

Catalogul este un ghid potrivit curiozitatății cititorului obișnuit care nu-și propune să se adâncească în studiu, dar dorește să afle componența donației lui Goldiș.

Adevărata valoare ascunsă în cărți

La prima vedere, colecția din catalog pare prețioasă prin diversitatea domeniilor din care provine, dar adevărata ei valoare constă în autografele, dedicațiile și cuvintele unor personalități ale vremii, rămase însemnate pe filele galbene ale cărților. De netrecut cu vederea sunt vechimea lor, numele editurii, caligrafia sau lucrătura copertelor unora dintre ele.

Semnul distinctiv al cărților

Semnul distinct al colecției lui Goldiș este ștampila cu următorul conținut: ”Donația Vasile Goldiș 1934”.

Pedagog, publicist, om politic și membru de onoare al Academiei Române, Vasile Goldiș a fost deputat național în dieta ungară, mai apoi director al noii foi locale „Românul”, redactorul și rostitorul cuvântării solemne cu privire la Unirea Transilvaniei cu România, din 1 Decembrie 1918, la Adunarea Națională de la Alba Iulia.

Catalogul, lansat vineri la ora 12.00

Catalogul a fost prelucrat de Lucia Bibarț, consiliată îndeaproape de colegii Ligia Margea, Adriana Czibula și Gabriel Constantinescu. El va fi lansat la bibliotecă, în Sala ”Astra”, vineri, 14 Decembrie 2018, la ora 12.00.