Cca 10 la sută dintre elevii înscriși la Evaluarea Națională în Arad nu s-au prezentat la primul examen, cel de limba și literatura română, care a avut loc luni.

Coform șefului Inspectoratului Școlar Arad, prof. Marius Gondor, în județul Arad, la proba scrisă de Limbă și literatură română dintre cei 3590 de candidați înscriși au fost prezenți 3.276 de candidați, iar 314 nu s-au prezentat la examen. Niciun candidat nu a avut temperatura peste maximul admis. Un candidat este în izolare la domiciliu, acesta va susține examenul în etapa specială din data de 29 iunie.

La nivel național, aproximativ 172.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au participat la examenul de la limba română.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie (Matematică), iar ultima probă, la Limba și literatura maternă, va fi susținută joi, 18 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Primele rezultate vor fi afișate luni, 22 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate sâmbătă, 27 iunie.