Arad: Ce cred localnicii din Nadăș despre hotărârea neașteptată în retrocedările pădurilor din zonă. Familia Colțeu lansează acuze la adresa DNA

Localnicii din satul Nadăș, comuna Tauț, din județul Arad au primit cu teamă sentința Tribunalului Olt, care a admis recursul formulat decătre familia Colțeu, după ce aceasta pierduse pădurile pe care le-ar fi obținut cu acte false. Autoritățile județene continuă lupta în justiție, iar Prefectura Arad a atras, miercuri, atenția că „situaţia juridică a suprafeţei de 8.742 hectare teren forestier restituită familiei Colţeu rămâne una litigioasă”, pentru că mai există un proces pe rolul Judecătoriei Braşov.

Sentința prin care Familia Colțeu ar putea să-și reprimească miile de ha de pădure a devenit subiectul discuţiilor de pe uliţele din Nadăș, unde sătenii se adună pentru a încerca să înţeleagă ce se va întâmpla în continuare cu satul lor, dacă există pericolul să piardă tot, inclusiv terenuri şi case pe care le deţin cu acte.

Localnicii, convinși că documente importante nu ar fi ajuns la judecătorii din Olt

Sătenii consideră sentinţa una nedreaptă, fiind convinși că nu au fost prezentate instanţei toate documentele, inclusiv sentinţa anterioară care desfiinţează actul de moştenire prin care soţii Colţeu au fost împroprietăriţi.

„Am fost la Slatina ca să vedem în direct decizia luată de completul de judecată, am venit acasă noaptea trecută. Ne-a bulversat complet, dar nu numai pe noi, cred că pe toată ţara asta. Toată lumea rămâne stupefiată că s-a luat o decizie ca asta după ce s-a constatat în instanţă că actele prin care s-a obţinut Nadăşul sunt false. Sigur că toţi oamenii care îşi iubesc casele, pământurile şi tot ce au obţinut din moşi strămoşi sunt supăraţi, nu înţeleg”, a declarat unul dintre locuitorii satului, Nicu Lădar, care a fost prezent la proces.

„După câte procese au fost, sentinţa aceasta nu e bună pentru oamenii din sat. Cred că nu au fost puse toate actele la dosar, altfel nu ne explicăm. Atunci clar că s-a dat sentinţa în halul în care s-a dat. Oamenii spun că iar suntem în iobăgie. Colţeu are acum tot perimetrul Nadăşului, cu toate că unii avem contracte, documentaţii pe proprietăţi. Cimitirul e din moşi strămoşi aici, noi nu mutăm nimic, noi vrem să îi mutăm pe ei (pe familia Colţeu – n.r.)”, a afirmat Ioan Popovici, de 73 de ani.

„Nu e normal, după atâţia ani, să ni se ia tot. Nu ştiu cine e de vină, dar cred că în primul rând legile ţării, că nu sunt făcute bine, dacă erau bune, nu se ajungea aici. Suntem dezamăgiţi complet”, spune şi Mărioara Horga.

Primarul comunei Tauț, Florin Lela: „vom merge înainte, vom relua procesul”

Primarul comunei Tauţ, Florin Lela, de care aparţine satul Nadăş, se declară la fel de surprins ca şi localnicii după decizia judecătorilor.

„Am aflat şi noi, prin intermediul postării pe pagina de internet a Tribunalului Olt, de decizia care s-a dat şi noi spunem că vom merge înainte. Vom relua procesul început la Tribunalul Braşov pe desfiinţarea certificatului de moştenitor (proces suspendat până la judecarea de la Tribunalul Olt – n.r.). Desigur că oamenii sunt bulversaţi de această sentinţă”, a declarat primarul comunei Tauț, Florin Lela.

Fiica soților Colțeu acuză „abuzuri ale DNA”

La sediul Ocolului Silvic Privat Nadăş a fost prezentă una dintre fiicele soţilor Colţeu. Aceasta nu a dorit să facă declaraţii pe marginea subiectului, precizând doar că sentinţa de la Olt nu aduce schimbări pentru că nimeni altcineva, ci familia a fost tot timpul proprietarul terenurilor.

Fiica soţilor Colţeu a acuzat, cităm, „abuzuri ale DNA” în ancheta care a vizat modul de obţinere a extravilanului Nadăşului, însă nu a dorit să spună ce abuzuri s-ar fi comis.

Ea a prezentat presei o adresă de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, potrivit căreia din cele 2.013 de cărţi funciare ale localităţii Nadăş, dreptul de proprietate al soţilor Viorica şi Mihai Colţeu este asupra a 15 imobile din extravilan. „Nu deţinem nimic în sat, aşa cum se afirmă la televizor, că luăm casele oamenilor, noi avem doar extravilan”, a mai declarat reprezentanta familiei.

Prefectura Arad: „situația (…) rămâne una litigioasă”, există un alt dosar la Brașov

După sentinţa de la Tribunalul Olt, şi Prefectura Arad a avut, miercuri, o reacţie, prin intermediul unui comunicat de presă. Prefectura precizează că „situaţia juridică a suprafeţei de 8.742 hectare teren forestier restituită familiei Colţeu rămâne una litigioasă”, pentru că pe rolul Judecătoriei Braşov există un alt dosar. Astfel, doar una dintre cele două cereri de revizuire a fost soluţionată defavorabil pentru săteni şi autorităţile care sunt părţi în procese.

DNA susține că împropritările cu cca 8.800 de ha de terenuri și păduri s-a făcut cu acte false, certificatul de moștenitor falsificat, desființat definitiv, de instanțele penale

Familia Colțeu a fost împropietărită, în 2006, cu cca 8.800 (8.742) de ha de pădure în baza unor acte, care ulterior s-au dovedit a fi false.

Chiar dacă procurorii DNA au stabilit falsificarea certificatului de moştenitor prin care membrii familiei Colţeu au obţinut aproape tot extravianul satului Nadăş, moştenirea nu a fost desfiinţată automat, fiind nevoie de procese peste procese.

Procurorii DNA au stabilit că împropritărirea s-a făcut în baza certificatului de moștenitor emiss de notarul Vlai Adrian, care a fost desființat definitiv, de instanțele penale, în urma declarării falsului acestui act.

Mai multe instituții ale statului, dar și săteni, au deschis procese prin care solicită revizurirea sentinței în urma căreia familia Colțeu a obținut averea. Pe perioada proceselor, terenurilor au trecut în custodia statului.