Arad: Cei 15 ani de la reamplasarea Statuii Liertății în municipiul Arad, marcați pe data de 24 aprilie. Ce se întâmplă

Cei 15 ani de la reamplasarea Statuii Liertății în municipiul Arad, care se împlinesc pe data de 25 aprilie, vor fi marcați, cu o zi înainte, adică pe data de 24 aprilie, printr-o serie de evenimente care vor avea loc în municipiul Arad, a anunțat, vineri, conducerea UDMR Arad.

Conform preşedintelui UDMR Arad, deputatul Petru Farago, „reamplasarea Statuii Libertăţii în Parcul Reconcilierii a reprezentat un eveniment foarte important pentru toată comunitatea maghiară şi arădean”, astfel că va fi marcat printr-un moment special.

„La împlinirea celor 15 ani de la reamplasarea Statulii Libertăţii, vom avea un eveniment la Palatul Cultural, dar cu o zi mai devreme, în 24 aprilie. Au confirmat deja participarea şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi fostul preşedinte Marko Bela. Vom marca ziua printr-un concert”, a mai declarat preşedintele UDMR Arad, deputatul Petru Farago.

Istoria Statuii Libertății

Statuia Libertăţii, care datează din 1890, este un monument comemorativ dedicat revoluţiei paşoptiste. A fost realizată pentru comemorarea a 13 generali antihabsburgici ucişi la Arad în urma revoluţiei de la 1848-1849. Demontată din oraş în anul 1925 prin decizia Guvernului I.C. Brătianu, statuia a fost păstrată în Cetatea Aradului până în 1999, când Guvernul României a returnat-o comunităţii maghiare, fiind amplasată în Parcul Reconcilierii în 2004, pe când locul era în amenajare.

Dezvelirea în prezenţa oficialilor a avut loc pe 25 aprilie 2004, iar inaugurarea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare, în care se află şi monumentul românesc Arcul de Triumf, a avut loc în 2005.