Cei 15 ani de la reamplasarea Statuii Liertății în municipiul Arad, care se împlinesc pe data de 25 aprilie, vor fi marcați, cu o zi înainte, adică pe data de 24 aprilie, printr-o serie de evenimente care vor avea loc în municipiul Arad, a anunțat, vineri, conducerea UDMR Arad.

Conform preşedintelui UDMR Arad, deputatul Petru Farago, „reamplasarea Statuii Libertăţii în Parcul Reconcilierii a reprezentat un eveniment foarte important pentru toată comunitatea maghiară şi arădean”, astfel că va fi marcat printr-un moment special.

„La împlinirea celor 15 ani de la reamplasarea Statulii Libertăţii, vom avea un eveniment la Palatul Cultural, dar cu o zi mai devreme, în 24 aprilie. Au confirmat deja participarea şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi fostul preşedinte Marko Bela. Vom marca ziua printr-un concert”, a mai declarat preşedintele UDMR Arad, deputatul Petru Farago.

Istoria Statuii Libertății

Statuia Libertăţii, care datează din 1890, este un monument comemorativ dedicat revoluţiei paşoptiste. A fost realizată pentru comemorarea a 13 generali antihabsburgici ucişi la Arad în urma revoluţiei de la 1848-1849. Demontată din oraş în anul 1925 prin decizia Guvernului I.C. Brătianu, statuia a fost păstrată în Cetatea Aradului până în 1999, când Guvernul României a returnat-o comunităţii maghiare, fiind amplasată în Parcul Reconcilierii în 2004, pe când locul era în amenajare.

Dezvelirea în prezenţa oficialilor a avut loc pe 25 aprilie 2004, iar inaugurarea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare, în care se află şi monumentul românesc Arcul de Triumf, a avut loc în 2005.