Arad: Cel mai bătrân florar din România și cea mai veche seră din Arad. Zeci de mii de flori, care de care mai parfumate și colorate

La Arad există un colț de rai. În cea mai veche seră din municipiu, câteva zeci de mii de fire de lalele și zambile, care de care mai colorate, își așteaptă clienții de ziua îndrăgostiților. Mirosul de primavără a umplut toate încăperile, iar clienții nu se lasă așteptați. Un fir de zambila costă doar 5 lei, până la piață prețul crește chiar și de 3 ori.

Cel mai bătrân florar din România, Weil Alois, în vârstă de 91 de ani, deține cea mai veche seră din Arad, care are aproape 100 de ani.
Și pentru că nimic nu pare a fi întâmplător totul se întâmplă pe strada Gladiolelor din cartierul Aradul Nou. Sera a fost înființată chiar decătre tatăl său în 1921. Weil Alois a început să cultive flori când era adolescent, în urmă cu cca 75 de ani, „furând” meseria de la tatăl său, care a înființat o seră în 1921. La milocul anilor 1930, familia deținea o florărie care funcționa, în Palatul Neumann, chiar în centrul orașului, vis-a-vis de primărie.
Florarul Weil Alois spune că își pastrează vitalitatea datoriă faptului că este înconjurat de flori. De zeci de ani însă, înconjurat de amintiri, fotografii și cărți se ocupă de cultivarea florilor exclusiv în seră, unde în aceste zile este forftă mare.

 

Pentru ca lalelele și zambilele să înflorească în prag de primavară, munca din sere a început încă din toamnă.

Așa, că acum câteva zeci de mii de fire de lalele și zambile umplu serele până la refuz. De aici, florile pleacă spre piețe, cu numai cinci lei firul. Sunt cumpărate la prima mână de comercianți, care le preferă pentru că sunt ieftine și frumoase.

Afacerea este una de sezon. După ziua îndrăgostiților, 1 și 8 martie, serele întră în rapaos, până în sezonul viitor, când se vor umple, din nou, cu flori parfumate și colorate.