Arad: Celebrul haker Guccifer din Arad, predat către SUA pentru a executa 52 de săptămâni de închisoare

Celebrul hacker din Arad, Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 46 de ani, cunoscut ca „Guccifer”, recent eliberat condiționat din Penitenciarul Deva, unde executa o pedeaspă de 7 ani, la care fusese condamnat în 2014, a fost predat către autoitățile judiciare din Statele Unite ale Americii, unde va executa o altă pedeapsă de 52 de săptămâni cu închisoarea, la care a fost condamnat în 2016.

Ca urmare a unei informări primite de la Interpol, CA Alba Iulia a transmis, marți, că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanţei. Hacker-ul a fost predat autorităţilor judiciare americane în urmă cu câteva zile.

Marcel Lehel Lazăr, alias ‘Guccifer’ sau ‘Micul Fum’, a devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail ale unor personalităţi din România şi America.

În SUA, cunoscutul hacker român, arădeanul Marcel Lazăr Lehel, a fost condamnat pentru că a spart emailurile mai multor persoane publice de la membrii ai familiei Bush, la fostul secretar de stat Colin Powel şi persoane din anturajul lui Hilary Clinton, dovedind că, în perioada în care era secretar de stat, fostul candidat democrat la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, ar fi folosit pentru corepondenţă ce conţinea probleme de securitate, o adresă de e-mail care nu era securizată de către guvernul american.

Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.

Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.

Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat şi în România la mai mulţi ani cu închisoarea, după ce a spart conturile de e.mail ale mai multor persoane publice din România, printre care chiar mailul lui George Maior, cât timp acesta era directorul SRI.