Arad: Cercetări pentru abuz în serviciu, la Spitalul Județean din Arad, după ce o pacientă a reclamat modul în care ar fi tratați pacienții cu COVID-19. Este al doilea dosar pentru noul coronavirus, la Spitalul Județean din Arad

Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public despre modul în care sunt tratați pacienții cu COVID-19 la secția Boli Infecțioase Adulți dincadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

O pacientă internată în această secție a reclamat faptul că se afla internată şi încuiată într-un salon din spital (face referire la salonul 17) împreună cu o altă pacientă. Acesteia i s-a făcut rău, motiv pentru care colega sa de salon a bătut cu pumnii în uşa salonului pentru a chema personalul medical. După aproximativ jumătate de oră, în salon a intrat o infirmieră, dar, între timp, pacienta căreia i se făcuse rău a decedat. Cadavrul a rămas în salon cu pacienții timp de 6 ore, a mai reclamat pacienta.

Femeia care a reclamat situația a mai spus că nu primește tratament corespunzător, iar medicii nu au vizitat-o, ci doar au vorbit cu ea prin telefon.

Un alt aspect semnalat priveşte curăţenia salonului, în sensul că după ce se spală toaleta salonului (folosită de mai mulţi pacienţi) cu o cârpă, aceasta este folosită şi pentru spălarea clanţelor uşilor.

Procurorii mai spun că din aspectele reclamate rezultă, cităm, indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că în cadrul spitalului TBC din mun. Arad, transformat în unitate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul Sars-Cov 2 (coronavirus), începând cu data de 29.03.2020 şi până în prezent, nu ar fi fost respectate măsurile legislative în vigoare care privesc prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, sens în care pe de o parte conducerea spitalului nu a asigurat şi alocat personal medical în număr suficient (medici, asistenţi, infirmieri) pentru tratarea la timp a tuturor pacienţilor internaţi în acest spital.

De asemenea, personalul medical existent în spital nu a acordat îngrijiri medicale la timp, ceea ce ar fi condus la decesul a cel puţin unei paciente internate în acest spital (posibil în salonul 17), care deşi se afla într-o stare gravă nu ar fi fost văzută de personalul medical.

Procurorul de caz a cerut polițiștilor să ridice documente de la spital în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad mai are în lucru un dosar care vizează primul caz de infectare cu noul coronavirus din Arad. Procurorii au ridicat documente și au audiat mai multe persoane pentru a vedea dacă medicii au respectat procedurile și circuitele medicale.