Cinci vedete din România jurizează semifinalele Selecției Naționale, care au loc la Iași, pe data de 27 ianuarie și la Arad, pe data de 10 februarie.

Adi Cristescu, Mihai Georgescu (Miţă), Crina Mardare, Andy Platon şi Mugurel Vrabete vor decide cei zece dintre finaliştii Selecţiei Naţionale 2019. 5 semnifinaliști vor fi aleși la Iași și 5 la Arad. Lista finaliştilor va fi completată de telespectatori, care vor califica câte o piesă din fiecare semifinală, prin televot, informează Televiziunea Română, care organizează competiția națională.

Votul va putea fi exprimat trimiţând numărul de intrare în concurs al favoritului prin SMS la numărul 1264 sau sunând la acelaşi număr de telefon – 1264 şi tastând numărul piesei favorite din concurs. Tariful este de 0.5 euro, TVA inclus, iar numărul este valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom şi Vodafone. De pe un număr de telefon se poate vota o singura dată pentru fiecare piesă în parte. Liniile telefonice se vor deschide la semnalul ‘START VOT!’ şi se vor închide după 30 de minute, la semnalul ‘STOP VOT!’.

Finala națională, la București

Finala Naţională va avea loc pe 17 februarie 2019, la Bucureşti. Toate etapele concursului vor fi transmise în direct şi în exclusivitate de TVR 1, TVR Moldova, TVR Internaţional şi TVR HD.

Toate piesele calificate în semifinale sunt încărcate pe site-ul dedicat, eurovision.tvr.ro, unde pot fi accesate şi alte detalii privind concursul.

Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona şi a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa ‘Toy’. România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.

Marea finală a EUROVISON este în Israel

Cea de-a 64 a ediție a concursului EUROVISION are loc în Israel, la Tel Aviv, în perioada 14 – 18 mai și reunește concurenți din 42 de ţări.

 

Adi Cristescu

Cunoscut şi apreciat atât ca solist, cât şi în calitate de compozitor, Adi Cristescu are în palmares numeroase participări la festivaluri precum: Mamaia, Eurovision, San Remo, dar şi show-uri TV live. De această dată, fanii îl vor vedea şi ca jurat:

‘Faptul că sunt invitat să fac parte din juriu mă bucură şi mă onorează. Îmi place să pun umărul la a construi lucruri frumoase şi voi face tot ce pot să particip la o decizie cât mai bună şi corectă. Iar faptul că voi fi alături de colegi artişti – în juriu şi pe scenă – mă bucură mereu şi mă face să mă simt în familie’, declară Adi.

‘Eurovision este o uşă deschisă a României către Europa şi este concursul care provoacă şi încurajează concurenţa productivă între colegi artişti. Mi-aş dori ca fenomenul să crească din nou în următorii ani şi să golească străzile atunci când începe!’, încheie Adi.

Mihai Georgescu

Compozitor, textier, solist şi profesor de canto la propria şcoală de muzică, Mihai Georgescu (Miţă) este fondatorul trupei Bere Gratis: ‘Eurovisionul este cel mai mare eveniment-concurs musical din Europa în care fiecare ţară trimite artişti şi piese în urma unor selecţii extrem de riguroase. Folosind noutăţile de ultimă generaţie din industrie, evenimentul nu poate fi decat unul care dă tonul in show-biz’, a declarat Miţă. ‘Este o onoare pt mine sa fiu invitat sa jurizez fazele semifinale ale Selecţiei Naţionale, marcând a şasea prezenţă a mea în cadrul Eurovision Romania’, a adăugat solistul trupei Bere Gratis.

Crina Mardare

Cu o carieră îndelungată în România dar şi în străinătate, unde a susţinut concerte în Olanda, Danemarca sau Germania, Crina Mardare a făcut parte din trupe precum Sfinx Experience sau Stereo. Vocal coach la propria şcoală de muzică, Crina Mardare va juriza semifinaliştii Eurovision România: ‘Pentru mine, Eurovision reprezintă o emisiune de suflet pe care am urmărit-o mereu cu drag şi mă bucur că anul acesta voi face parte din acest proiect. Oportunitatea de a fi jurat în cadrul acestui show îmi dă şansa să fac parte din procesul de selecţie a celor care ne vor reprezenta şi să contribui la alegerea pieselor, concurenţilor. Este o onoare pentru mine să fac parte din show-uri la fel ca acesta şi sper ca acest concurs să devină din ce în ce mai apreciat la adevarata lui valoare şi de către români’.

Andy Platon

‘Eurovision a fost şi este un concurs emblematic. Este o rampă foarte bună de lansare şi de promovare, către piaţa muzicală internaţională, atât a tinerelor talente, cât şi a artiştilor consacraţi’, spune Andy Platon, compozitor, producător şi DJ distins cu numeroase premii internaţionale. Despre participarea în calitate de jurat la Selecţia Naţională, Andy a declarat că aşteaptă ‘cu mare interes prestaţiile concurenţilor, deoarce în selecţia din acest an se regăsesc piese foarte bune, iar competiţia va fi foarte strânsă şi echilibrată’.

Mugurel Vrabete

Unul dintre numele grele ale rock-ului românesc, Mugurel Vrabete a scris istorie alături de trupa Holograf, alături de care a realizat 17 albume şi a susţinut mii de concerte în ţară şi în străinătate. Duminică, va fi jurat la Selecţia Naţională: ‘Concursul Eurovision este unul dintre frumoasele proiecte de acum jumatate de veac menite a aduce împreună muzica uşoară europeană, aşa cum, mai târziu, idei pornite tot atunci au adus împreună ţările Europei’, a declarat celebrul bass-ist. ‘Mă bucură propunerea de a face parte din juriul fazelor semifinale ale concursului, o consider o recunoaştere a activităţii mele muzicale şi a posibilităţii de a avea un punct de vedere avizat asupra pieselor prezentate’, a punctat Mugurel Vrabete.

Cine sunt membrii juriului

Cunoscut şi apreciat atât ca solist, cât şi în calitate de compozitor, Adi Cristescu are în palmares numeroase participări la festivaluri precum: Mamaia, Eurovision, San Remo, dar şi show-uri TV live. A studiat muzica încă din clasa I, la Liceul ‘Dinu Lipatti’, cu specializări la pian, teorie muzicală şi canto. În 1997, a început producţia muzicală în studio, de atunci lucrând cu mulţi artişti precum Elena Gheorghe, Andra – pentru care a compus albumele ‘Dragostea ramane’ şi ‘Iubeşte-mă astăzi, iubeşte-mă mâine’, Connect-R, Lora, Andreea Balan, Neylini, Marcel Pavel, Ami, Paula Seling, Rafaga, Nana etc. În prezent, Adi are propriul band, ceea ce îi oferă multă experienţă de concerte live, cu repertoriu foarte variat.

Compozitor, textier, solist şi profesor de canto la propria şcoală de muzică, Mihai Georgescu (Miţă) este fondatorul trupei Bere Gratis. Pe 1 noiembrie 2018, artistul a sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea trupei printr-un concert fabulous la Sala Palatului: #Simfonia 2. Alături de formaţia Bere Gratis, pe scenă au urcat Orchestra Metropolitană Bucureşti şi Corul Accoustic – 120 de muzicieni în total, toţi sub bagheta a patru dirijori de excepţie: Daniel Jinga, Andrei Tudor, Andrei Racu şi maestrul Gheorghe Zamfir.

Crina Mardare a ales să devină vocal coach după o carieră de 30 ani pe scenă, unde a făcut parte din mai multe trupe, cele mai cunoscute fiind ‘STEREO’ si ‘Sfinx Experience’. O bună parte a carierei sale s-a desfăşurat în străinătate, unde a avut şansa să întâlnească nume celebre şi să lucreze cu vocal coach de talie mondială. În urma acestei experienţe, a pus bazele unei şcoli moderne de muzică în România -‘Crina Mardare Music Experience’. Împreună cu echipa şcolii, a început colaborarea cu diferite talent show-uri din România.

Andy Platon este un compozitor, producător şi DJ care, până la 27 de ani, se poate lăuda cu o impresionantă carieră şi premii internaţionale. În 2012, Andy a câştigat premiul ‘L.A. Music Awards 2012’ cu piesa ‘Starfire’ interpretată de britanicul Kris Searle, dar este şi unul dintre compozitorii hit-ului ‘Save Me’ al artistului american Listenbee, parte din coloana sonoră a renumitului serial american ‘The Originals’. La începutul anului 2014, se alătură echipei Kazibo Music cu produce piesele ‘Şi îngerii au demonii lor’ – Dan Bittman, ‘Inimi Desenate’ – Delia, ‘Falava’ – Andra etc. Este momentul în care Andy fondează proiectul Soundland, lansând, alături de Alexandra Ungureanu, piesa ‘Atât de uşor’, iar alături de DJ-ul american Markus Schulz, piese precum ‘Facedown’ sau ‘We Haven’t Lost Our Way’. Tot alături de Kazibo Music câştigă premiul de Best Producer atât la Media Music Awards, cât şi la Premiile Muzicale Radio România. În prezent, Andy face parte din echipa EPIQ Records.

Unul dintre numele grele ale rock-ului românesc, Mugurel Vrabete a scris istorie alături de trupa Holograf, alături de care a realizat 17 albume şi a susţinut mii de concerte în ţară şi în străinătate. Cunoscutul bass-ist a mai avut colaborări cu numeroşi muzicieni, ca textier, compozitor, instrumentist sau producător muzical, precum Phoenix, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Laura Stoica, Maria Radu, Jar, Cătălin Crişan sau Cristi Gram. În 2011 a refăcut trupa ‘Basorelief’ alături de doi dintre membrii fondatori şi, în anul 2012, a început proiectul ‘Irina Popa & The Sinners’, pentru ca în 2017 să iniţieze proiectul de blues ‘Hot Leeks’. Artistul este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, precum şi al Consiliului Director UCMR-ADA şi Vicepresedinte în Consiliul Director al CREDIDAM.

Ce este EUROVISION

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona şi a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa ‘Toy’. România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.

Sub sloganul ‘Dare to dream’, Esc 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări.