Primăria Municipiului Arad a anunțat numel persoanlităților cărora le vor fi decernate titluri de excelență cu ocazia Zilelor Aradului 2019.
TITLUL DE EXCELENȚĂ În domeniul ARTEI DRAMATICE va fi acordat regizorului Cristian Ban, iar în domeniul EDUCAȚIEI, profesorilor Marius Țiu și Radu Bereteu – pentru rezultate remarcabile în activitatea didactică.
În domeniul ARTELOR PLASTICE titlul merge la Anamaria Șerban, pentru activitatea artistică prodigioasă în domeniul artelor plastice.
În domeniul MUZICAL distincția ajunge la prof. Mario Florescu, pentru activitatea muzicală remarcabilă și preocupările de promovare a culturii locale, iar în domeniul SPORTULUI titlul va fi decernat lui Adrian Lucaci, pentru activitatea sportivă marcantă și contribuția adusă la dezvoltarea fotbalului arădean.
TITLUL DE EXCELENȚĂ este acordat pentru merite profesionale remarcabile, precum și pentru interesul consecvent de promovare a Municipiului Arad.
Zilele Aradului au loc în cursul lunii august, în cinstea datei de 22 august 1834, când Aradul a obţinut rangul de Oraş Liber Regesc. Noul statut administrativ a dat un puternic avânt dezvoltării oraşului care în scurt timp a devenit unul din mai importante centre economice şi culturale din această parte a Europei.
CRISTIAN BAN
A montat spectacole în ţară, la Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul Andrei Mureşanu din Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, Teatrul Municipal Baia Mare, etc. dar şi în Barcelona, Spania unde a montat textul ”Elevator” scris de Gabi Pintilei, şi în Ungaria la Teatrul German din Szekszard. Este unul din membrii fondatori al spaţiului Reactor din Cluj Napoca.
MARIO FLORESCU
MARIO FLORESCU, născut în 30 septembrie 1967 la Oravița și absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj –Napoca, înființează în 1991 cvartetul de muzică contemporană „Pro Musica Nova” alături de care susține o bogată activitate artistică fiind prezent pe scenele festivalurilor naționale și internaționale de muzică contemporană.
Din 1994 devine membru fondator al faimosului grup clujean „Shabah”, premiat la cele mai importante concursuri de jazz din țară. Reprezintă România cu succes la Expoziția Mondială de la Lisabona, sunt solicitați la festivaluri și cluburi din Bulgaria, Grecia, Italia, S.U.A.
În toamna anului 2010 pune bazele trio-ului instrumental ”Mario & the Teachers”, un proiect fusion-jazz, cu influențe din toate zonele importante ale muzicii instrumentale actuale, abordând un repertoriu pornind de la prelucrări clasice, trecând prin swing, bebop, blues, world music și terminând cu aria favorită a Latin Jazz-ului. Sub titulatura ”Mario & the Teachers”, grupul a activat alături de invitați de marcă din lumea jazz-ului autohton, susținând recitaluri la festivalurile de profil de la Gărâna, Sibiu, Timișoara, București, Baia Mare, Bistrița și multe altele.
Apare pe discuri semnate Pro Musica, Ștefan Hrușcă, Orient Express, Locatarii precum și în producții proprii – Prezent și Mario & the Teachers.
De peste 20 de ani activează ca percuționist al Filarmonicii de Stat Arad și titular al Catedrei de percuție din cadrul Colegiului de Arte Sabin Drăgoi, implicarea fără rezerve în activitatea didactică fiindu-i răsplatită an de an cu rezultate foarte bune, obținând cu elevii săi valoroase premii la Olimpiade și Concursuri Naționale și Internaționale de specialitate.
ANAMARIA ȘERBAN
ANAMARIA ȘERBAN este sculptor, născută în Arad, la data de 24.03.1979. Absolventă a Facultății de Arte, UVT, iar din 2007 fiind doctor în arte vizuale. În 2002 devine asistent, ca mai apoi în 2009 să preia funcția de Lector universitar dr. în Sculptură, la Departamentul de Arte Vizuale în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Totodată, ANAMARIA ȘERBAN desfășoară și activități editoriale, curatoriale și de management artistic. Este, din 2002, cofondator, coorganizator, Grup 21 Delta, Arad, director de proiect edițiile 2007,2008, Platforma de lansare 21-2009, Grup 21 continuu-Platforma de lansare2012/2013, iar din 2007 curator și director de proiect, împreună cu Cosmin Moldovan – Sculptura azi.4 discursuri, Delta, Arad, eveniment,anual, itinerat, carte (10 ed.).
Din 2012 devine asociat și director artistic PAO Atelier Experimental Potoc Scoala Internațională de Arhitectura Experimentală, management cultural și educațional, co-organizator al simpozionului de sculptură-arhitectură PAO, dar și director de proiect Bienala Internațională de grafică mică Arad.
RADU HOREA BERETEU
RADU HOREA BERETEU, profesor arădean născut la data de 29.06 1972, fost director si actualmente șeful catedrei de greografie-istorie la Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad.
Având o vastă experiență, din 1995, profesor RADU HOREA BERETEU şi intrând astfel în contact cu foarte mulţi elevi şi părinţi, are o foarte bună capacitate de comunicare, fiind receptiv la nou.
Profesorul RADU HOREA BERETEU și-a pus amprenta asupra educației a numeroase generații de elevi într-un mod elegant obținând de-a lungul carierei sale numeroase premii la concursuri și olimpiade la care au participat elevii domniei sale.
ILIE MARIUS ȚIU
ILIE MARIUS ȚIU, născut la data de 13 februarie 1972, iar din anul 2008 până în prezent activează ca profesor de geografie, fiind titular în cadrul Colegiului Național ”Elena Ghiba Birta”, Arad. Acesta este în același timp și Consilier Educativ, Șef Comisie de Imagine și Membru Comisii Orar și Proiecte.
În perioada 2012 – 2019 este inițiator și organizator al Concursului Național „Probleme actuale ale omenirii”, înscris în calendarul Ministerului Educației Naționale.
Este autor de ghid metodic de evaluare în educație și de materiale auxiliare de profil, colaborator permanent al revistei de științe ”Terra”, articole în reviste de specialitate etc. A participat la numeroase programe europene ”Comenius și Erasmus+, care au avut loc în Rhodos, Malta și Marea Britanie – lector în școala de atestare a ghizilor turistici, acreditată de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii.
Activează în numeroase programe de voluntariat extinse cu Centrul de Excelență, Asociația Educațio, Centrul Județean de Voluntariat, Millenium, Predict Consulting, Cetatea Voluntarilor etc fiind și participant la activități de ecologizare și conștientizare în educația pentru mediu.
Profesorul ILIE MARIUS ȚIU a obținut numeroase premii la concursuri și olimpiade la care au participat elevii săi.
ADRIAN LUCACI
ADRIAN LUCACI, fotbalist arădean, născut în 28 iunie 1966, la Arad. De-a lungul carierei sale sportive a jucat 190 de meciuri în Divizia A și 150 de meciuri în Divizia B, evoluând pe postul de fundaș. În perioada 1984-1987 la UTA Arad, iar în perioada 1987-1988 la Steaua București. Ulterior, din 1988 până în 1993 la Sportul Studențesc, iar din 1993 până 1995 la Universitatea Cluj. Arădeanul ADRIAN LUCACI se întoarce în 1995 la UTA Arad, echipa sa de suflet, unde activează până în anul 1997.
Din 2011 până în 2014 este Președintele Comisiei de Competiții din cadrul Asociației Județene de Fotbal, iar în 2014 a fost ales Președinte al acesteia, ocupând funcția și în prezent.
ADRIAN LUCACI, prin excelentele rezultate în cariera sa sportivă a reușit să contribuie la dezvoltarea fotbalului arădean, fiind și un bun exemplu pentru generațiile viitoare de sportivi.