Un cod galben de instabilitate atmosferică este în vigoare vineri până la ora 21 în mai multe județe din România, printre care în vestul țării sunt vizate Arad, Timiş și Caraş-Severin, iar în Hunedoara este cod portocaliu.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabilă în zone din şapte judeţe din vestul şi centrul ţării, respectiv un Cod galben de instabilitatea atmosferică accentuată, ce vizează 15 judeţe, pe durata următoarelor ore.

Potrivit meteorologilor, până la ora 21:00, va fi Cod portocaliu de averse în judeţele Alba şi Hunedoara, precum şi în zona de munte a judeţelor Sălaj, Bihor, Cluj, Sibiu şi Gorj, unde sunt prognozate averse cu caracter torenţial. În aceste zone se vor acumula cantităţi de apă de peste 35 – 40 l/mp şi, pe arii restrânse, 50 – 70 l/mp.

De asemenea, vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină.

În acelaşi timp, tot până la ora 21:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de vreme instabilă în Crişana, Maramureş, Banat, în nord-vestul Olteniei, local în Transilvania şi la munte. Prognoza de specialitate arată că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, izolat, 40 – 60 l/mp.

Judeţele vizate de Codul galben sunt, parţial, Braşov, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Sălaj, Bihor, Cluj, iar în totalitate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

ANM precizează că vor mai fi manifestări de instabilitate atmosferică duminică (28 iunie) şi în primele zile ale săptămânii viitoare, îndeosebi în regiunile nordice, centrale, precum şi în zonele montane, iar în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza avertizările emise vineri.