Arad: Cod galben de instabilitate atmosferică și averse cu caracter torențial, de Paști

Un cod galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare de sâmbătă până duminică în 24 de județe din România, printre care, în vestul țării, sunt vizate județele Arad, Timiș, Bihor, Hunedoara și Caraș-Severin.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, valabilă de sâmbătă, ora 12:00, până duminică, la ora 18:00.

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se vor manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi, pe suprafeţe mici. căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în după-amiaza zilei de sâmbătă şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică în jumătatea de vest a ţării şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, iar duminică, local, cu precădere la deal şi la munte, precum şi în regiunile nordice, nord-estice şi centrale, avertizează ANM.

De asemenea, meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă în 24 de judeţe, de sâmbătă, ora 15:00, până duminică, la ora 04:00.

În după-amiaza zilei de sâmbătă şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi nordul Crişanei. Vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 – 30 l/mp şi punctiform 35 – 40 l/mp.

Judeţe vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Arad, Alba, Sibiu, Hunedoara, Braşov, Suceava, Neamţ, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dolj, Olt şi Teleorman.

Sursa foto: Administraţia Naţională de Meteorologie, meteoromania.ro