Arad: Coduri galbene și portocalii de ninsori și viscol în vestul țării. Ce se anunță pentru Arad

Vestul țării intră, de vineri seara până duminică seara, sub atenționări meteo de vreme rea și ninsori, a anunțat, vineri, Administrația Națională de Meteorologie.

Județele Arad, Alba și parțial Hunedoara, Cluj și Bihor se vor afla sub cod galben, iar în județele Timiș, Caraș-Severin și parțial Hunedoara este cod portocaliu.

Meteorolgii spun că în zonele cu cod galben vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h.

În zonele cu cod portocaliu vor fi ninsori abundente, se va depune un strat semnificativ de zăpadă şi se va înregistra și viscol, iar rafalele vor depăşi 70 km/h.

ATENȚIONAREA METEO COMPLETĂ

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 19 – 16 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și polei
Zone afectate: conform textului

      În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania vor fi precipitații mixte și se va forma polei. Local, precipitațiile vor fi importante cantitativ.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 23 – 16 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, 
strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului
Zone afectate: conform hărții și textului

      În intervalul menționat, în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, vestul și sudul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali. Occidentali și de Curbură vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar și în regiunile sudice și sud-vestice, cu viteze, în general, de 45…50 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 06 – 16 decembrie, ora 12
Fenomene vizate: ninsori abundente, 
strat semnificativ de zăpadă, viscol
Zone afectate: conform hărții și textului

      În intervalul menționat, în județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa foto și atenționarea meteo: Administrația Națională de Meteorologie, www.meteoromania.ro